387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Nem támogatta a gyónási titokra vonatkozó módosítást a Fidesz

10perc.hu
2024. 05. 09.
Nem támogatta a gyónási titokra vonatkozó módosítást a Fidesz

Elutasították Dunai Mónika módosítását.

A Fidesz frakciója nem támogatja Dunai Mónika, fideszes képviselő, gyónási titokra vonatkozó módosítási javaslatát a gyermekvédelmi törvényben. A frakció közleményében hangsúlyozza, hogy kizárólag olyan módosítást támogatnak, ami szigorítást hoz az adott területen - közölte a Telex.

"Dunai Mónika képviselőtársunk tegnapi javaslata szigorít, a fegyelmi felelősségre vonást és a büntetőjogi következményeket is kiterjeszti a gyermekvédelmi jelzőrendszer valamennyi tagjára, ha azok elmulasztják jelzési kötelezettségüket egy gyermek veszélyeztetettségének észlelése esetén. Kivételek ez alól nem lehetnek sem egyházi, sem alapítványi, sem egyéb fenntartású intézményekben. Ezt támogatjuk. A gyónási titokra vonatkozó részt azonban nem, mert annak jelenlegi szabályozása elegendő, módosítása szükségtelen”– olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Dunai Mónika javaslatában különösen kiemeli, hogy a gyermekjóléti szolgáltatókat és a gyámhatósági ügyintézőket büntetőjogi felelősségre lehet vonni, ha nem kezdik meg időben a veszélyeztető jelzés kivizsgálását. Az ilyen jelzések egyes példái lehetnek a gyermek szexuális vagy fizikai bántalmazása vagy elhanyagolása.

Nemcsak az elkövetőket, hanem azokat is szigorúbban büntetnék, akik tudomást szereznek egy bántalmazásról, de nem tesznek lépéseket. A jogszabály értelmében akár két év börtönbüntetésre is számíthatnak azok a szakemberek, akik nem jelzik a gyermek veszélyeztetettségét.

A kormány április végén új gyermekvédelmi csomagot terjesztett elő a kegyelmi botrányra reagálva. Ennek részeként szigorítanák az ellenük elkövetett szexuális bűncselekmények büntetési tételeit, és nem engednék azok elévülését. Emellett a gyerektáboroztatás feltételeit is szigorítanák, és feketelistára tennék a pornográf internetes oldalakat.

További cikkek