387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Ugyan a Fidesz nyerheti a választásokat, de az igazi győztes Magyar Péter és a TISZA Párt lesz június 9-én

10perc.hu
2024. 05. 08.
Ugyan a Fidesz nyerheti a választásokat, de az igazi győztes Magyar Péter és a TISZA Párt lesz június 9-én

Magyar Péter pár hét alatt a feje tetejére állította a közvéleménykutatási eredményeket, a legfrissebb felmérések alapján már kimondható, nem a DK-MSZP-Párbeszéd a legerősebb ellenzéki szövetség.

Valóságos politikai robbanást okozott, és néhány hét alatt a feje tetejére állította a hazai pártrendszert Magyar Péter szervezete, a TISZA. A nagy áldozata ennek mégsem a Fidesz-KDNP lett – noha szabad szemmel is jól láthatóan porlik a népszerűsége –, hanem az ellenzéki Momentum, amely a legfrissebb közvélemény-kutatások átlaga szerint nem jutna be az Európai Parlamentbe.

A Fidesznek ugyanakkor nem kell aggódnia, hisz a nagy népszerűség vesztés ellenére is minimum az EP-képviselői helyeknek több, mint a felét megszereznék, ha most lenne a választás napja – összegezte hat közvéleménykutató - az IDEA, a Medián, a Závecz Research, a Republikon, a Nézőpont és az Iránytű Intézet – eredményeit a 24.hu.

Az aktuális állás szerint öt listáról kerülhetnek képviselők az uniós parlamentbe – ebből kettő erősen billeg –, de abban szokatlanul nagy a szórás a felmérések között, hogy Magyar Péter vagy Dobrev Klára és szövetsége mögött áll-e az ellenzék vezető ereje. Az átlagolás talán közelebb visz minket az igazsághoz. Ugyanakkor az kijelenthető, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben, de mindegyik párt veszített a támogatottságából azóta, hogy Magyar Péter belépett a politikai arénába.

Három hónappal ezelőtt a Fidesz még 13–14 EP-képviselői székkel és újabb elsöprő győzelemmel kalkulálhatott, miközben úgy tűnt, a Demokratikus Koalíció megerősítheti a dominanciáját az ellenzéki térfélen. Nos, ez mostanra megszűnt realitásnak lenni.

Ugyanis az immár két hónapja a közfigyelmet uraló Magyar ez idő alatt százezres nagygyűlést tartott a Kossuth téren, elindította a közönség bevonásával a képviselőjelölt-állítási folyamatot, majd közölte annak eredményét, kiderült, hogy Tisza lesz a pártja neve, nagy érdeklődés mellett kezdte meg a vidékjárását, számtalanszor belemart kormánypárti és egyre inkább ellenzéki politikusokba is, bejelentette, hogy megyei listákat állítanak az önkormányzati választáson. Utóbbit azonban visszavonták – több támogatottjukról derültek ki meglehetősen érdekes dolgok –, viszont ha részlegesen is, de a fővárosi versenybe is beszálltak.

Ezek után a pártpreferenciák adatsorai között a megszokottnál jóval nagyobb a szórás

Amíg két hónapja a biztos pártválasztók között a Fidesz támogatottságát 43 és 53, a DK-ét pedig 11 és 20 százalék közé mérték az intézetek, addig mostanra a kormánypártok erejét 33 és 50, a Gyurcsány-pártét 9 és 26 százalék közé teszik, miközben az utóbbi listájára időközben az MSZP és a Párbeszéd is felkéredzkedett.

A nyilvánosságra hozott mérések átlaga azt mutatja, hogy hibahatáron belül, de az összes párt gyengült az egy hónappal korábbi kutatásokban még nem szereplő TISZA megjelenésével. A támogatottsági adatok átlagolása után a Fidesz még mindig 11 mandátummal számolhat, a TISZA 4,4,  a DK 4,1  képviselői helyet szerezne, ha most tartanák a választást, ami kerekítve egyaránt 4 mandátumot jelent. 

Százalékokra lefordítva Dobrevék 16,7, míg Magyarék 19,2 százalékon állnak átlagosan, illetve a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk küldhet egy-egy politikust az uniós törvényhozásba.

Mindez egyben azt is jelenti, hogy a legutóbbi állás szerint a DK tehát megismételheti az öt évvel ezelőtti eredményét, míg az MSZP és a Párbeszéd – ha képviselőjük nem lesz is Brüsszelben, hiszen csak az ötödik és a hetedik helyet kapták – megússza, hogy lelepleződik a valódi, azaz a szinte láthatatlan támogatottsága. Noha még nem tart e két kispárt szintjén, de a Momentum is kezd eltűnni: egyéni mandátumra szinte esélytelenek, de ami ennél is fájóbb lehet Donáth Annáéknak, hogy egy hónap alatt 8-ról 4,8 százalékra, tehát a bejutási küszöb alá hullott az átlagos támogatottságuk.

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a legtöbb intézet 2–3 százalékos hibahatárral dolgozik, azaz könnyen elképzelhető, hogy mégis bejut a Momentum, vagy öt mandátumot szerez a Tisza. Ezekben a szcenáriókban a Fidesznek tíz székkel kellene beérnie.

A többi párt – így a parlamentben ülő Jobbik és LMP, valamint a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Néppárt és az EP-választás kapcsán már a listaállítás feltételein elbukó, Jakab Péter-féle Nép Pártján – továbbra sem képes egyről a kettőre jutni: változatlanul 1–2 százalékon toporognak. A jelenlegi támogatottsági adatok egyértelműen azt bizonyítják, hogy ellenzéki oldalon összejött a DK-centrikus baloldali lista, és a TISZA pedig felfalta a jobboldali törpepártokat.

De nézzük, jelenleg mi a helyzet a fővárosban

A Pulzus legfrissebb kutatásából az derül ki, hogy Karácsony Gergely vezet a főpolgármester-jelöltek között (36 százalék), Vitézy Dávid pedig magabiztosan tartja a második helyét (25 százalék) Szentkirályi Alexandra előtt (20 százalék).  

A május 3. és 7-e között elvégzett mérés a fővárosi listákat is vizsgálta. Eszerint úgy tűnik, hogy összesen négy formáció képviselői lesznek ott a fővárosi közgyűlésben június 9-e után: DK-MSZP-Párbeszéd 23 százalék, Fidesz-KDNP 19 százalék, LMP és civilek 16 százalék és a TISZA szintén 16 százalék. A mérés szerint a Momentum 4, az MKKP 4, a Mi Hazánk 3 százalékot szerezne, 15 százalék pedig nem tudta, hogy kinek adja a voksát vagy nem válaszolt.

Főkép forrása:
Magyar Péter Facebook oldala

További cikkek