390.68 Ft

364.51 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Naponta hét millió forintot költenek politikai reklámokra

10perc.hu
2024. 04. 19.
Naponta hét millió forintot költenek politikai reklámokra

Nyilvánosan követhetőek az összegek.

Az elmúlt öt évben a magyar politika hatalmas összegeket költött közösségi médiás reklámokra. A  Meta Ad Library és a Google Ads Transparency Center  révén megismerhetjük ezeket az összegeket és a hirdetések elérését. A transzparencia iránti igény azonban nem csak a Google által jött létre, hanem a politikai hirdetésekkel kapcsolatos kritikákra válaszul is. Az adatok alapján láthatjuk, hogy Magyarországon az online politikai reklámok kiemelkedő költségeket vonnak maguk után, és az ország az európai középmezőnyben helyezkedik el ebben a tekintetben - közölte a Telex.

Az elmúlt öt évben a magyar politika összesen 12 milliárd 448 millió forintot költött hirdetésekre a Facebookon és a YouTube-on. Ez napi átlagban közel 7 millió forintnak felel meg, amihez hasonló számú reklámmegjelenés társul. Ez a költség a 9. legmagasabb az EU-ban a Facebookon, és a YouTube-on valószínűleg még magasabb.

A magyar politikai reklámkiadások nagy része a Facebookon és a YouTube-on történt, amelyek összesen több milliárd alkalommal jelenhettek meg az elmúlt öt év során. Ezeknek az online platformoknak a hirdetéseinek ára körülbelül 1 forint per megjelenés, ami meghatározza a politikai kampányok kiadásait és hatékonyságát.

A Facebookon és a YouTube-on végzett politikai reklámok összességében kiemelkedőek az európai viszonylatban, és az egy lakosra jutó költségben is versenyképesek, még olyan gazdag országokat is megelőzve, mint Franciaország vagy Olaszország.

A Telex összesítése szerint a legtöbbet a Magyarország Kormánya Facebook - oldalra költöttek, pontosan 676 381 000 forintot. Youtube-on a legtöbb pénzzel finanszírozott hirdetéses oldal pedig a Fidesz volt,  321 360 000 forinttal.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek