Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Újabb Orbánhoz köthető titkosított felvásárlás derült ki

10perc.hu
2024. 04. 12.
Újabb Orbánhoz köthető titkosított felvásárlás derült ki

A Direkt36 nyomozása alapján egy tévécsatorna finanszírozása köthető Orbán Viktorhoz.

2021 végén került nyilvánosságra, hogy Pedro Vargas Santos David cége tervezi megvásárolni az egyik legnagyobb európai hírcsatornát (Euronews), amely havonta állítólag 145 millió nézőt ér el. Az európai sajtószabadságért aggódók aggodalommal fogadták ezt a hírt, mivel David kötődéseit Orbán Viktor kormányához ismerték (a férfi apja Orbán régi barátja volt). David, aki az Euronews szerkesztőségében próbált megnyugtatni mindenkit, azt állította, hogy számára ez pusztán üzleti befektetés. Azonban nem tette közzé, hogy az ügylet finanszírozását ki biztosította. Orbán Viktor is tagadta a fideszes körök esetleges részvételét az ügyletben, de a nyomozások szerint a magyar kormányzati körök komoly szerepet játszottak a felvásárlásban."A Fidesz nem szül világbirodalmi terveket, ezt biztosan mondhatom, és az üzleti cégek nevében sem tudok nyilatkozni" - mondta Orbán Viktor egy decemberi sajtótájékoztatón. 

A Direkt36 a Expresso portugál újság és a Le Monde francia lap közös nyomozása során bizalmas iratokra bukkantak, amelyekből kiderült, hogy a mintegy 150 millió eurós ügylet jelentős részét magyar állami és kormányközeli szereplők finanszírozták. A Direkt36 által birtokolt dokumentumok bizonyítják, hogy 45 millió eurót egy magyar állami tőkealap, a Széchenyi Alapok (SZTA) biztosított az ügylethez. Ez a cég korábban a Pénzügyminisztérium alá tartozott, majd később egy egyetem alá kiszervezett formában működött. A pénzt az Euronewst végül felvásárló European Future Media Investment Fund nevű befektetési alapba helyezték el.

"Bár az Euronews belső működését ismerő források szerint nincs jele annak, hogy az új tulajdonosok beavatkoznának a szerkesztőségi döntésekbe, a kiszivárgott iratokban vannak arra utaló információk, amelyek szerint a csatorna felvásárlását politikai célok is kísérték. Az SZTA munkatársai által készített egyik előkészítő anyagban például szerepelt, hogy a célok között van egyetemekkel együttműködni a „baloldali eszmék és elfogultság / egyoldalúság enyhítése” érdekében" - írja a tényfeltáró anyag.

A teljes elemzés itt olvasható.


Főkép forrása:
Euronews (Facebook - oldal)

További cikkek