392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Vádat emeltek Varga Mihály volt helyettes államtitkára és korrupciós hálózatának tagjai ellen

10perc.hu
2024. 04. 09.
Vádat emeltek Varga Mihály volt helyettes államtitkára és korrupciós hálózatának tagjai ellen

Varga Mihály korábbi helyettes államtitkára és több minisztériumi tisztviselő ellen vádat emeltek. 

Az elmúlt időszakban kirobbant Varga Mihály botrány mélyrehatóan átszőtte a magyar kormányzatot, különösen érintve a Pénzügyminisztériumot és a Miniszterelnökséget. Az ügyben összesen 54 személyt érintő vádemelés történt, mely során a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) korrupciós vádakat fogalmazott meg többek között Varga Mihály korábbi helyettes államtitkára, Karsai Tamás és Barta-Eke Gyula volt állami cégvezető ellen - írta a 24.hu.

Az ügy elsőrendű vádlottja egy pénzügyminisztériumi referens, aki állítólag egy szerteágazó korrupciós hálózatot épített ki. A vádak szerint kapcsolatokat tartott fenn pályázatírókkal, projektmenedzserekkel és cégek vezetőivel, és milliós összegekért cserébe manipulálta a pályázatokat és azok ellenőrzéseit. Az érintett pályázatok értéke meghaladja a 25 milliárd forintot, főként európai uniós források felhasználásával.

Karsai Tamás, a korábbi helyettes államtitkár a vádirat szerint kenőpénzért cserébe egy problémás EU-s pályázat ügyintézésében segítkezett, továbbá pénzmosásban is érintett volt. A vádak szerint Karsai 4,5 millió forintot fogadott el korrupciós tevékenységéért, amiért cserébe hajlandó volt korábbi kapcsolatait bevetni hasonló ügyekben.

Barta-Eke Gyula, korábbi BME kancellár és a Palkovics László bizalmasaként emlegetett személy, szintén komoly vádakkal szembesül. A vádirat szerint Barta-Eke különböző pályázatokhoz kapcsolódóan készpénzt fogadott el, illetve állítólag közreműködött abban, hogy azok pozitív elbírálást érjenek el a Pénzügyminisztériumban.

A vádirat azt is megemlíti, hogy az érintettek tolvajnyelven kommunikáltak egymással és különböző beceneveket használtak, mint Pumukli, Pulykahusi vagy Görögsali hogy leplezzék tevékenységüket.

Az ügy komolyságát mutatja az is, hogy az érintett személyek között politikai szereplők is találhatók, mint például Vancsura István, aki Hadházy Ákos egykori független országgyűlési képviselővel működött együtt ügyvédként.

A 24.hu cikke kitér arra is, hogy külön pikantériája az ügynek, hogy az első hat vádlottnak az is a feladatkörébe tartozott, hogy a nemzeti csalás elleni stratégiában meghatározott feladatokat végrehajtsák, és a csalás megelőzésében, annak azonosításában is közreműködjenek.

Az ügy részleteinek kiderítése és a vádlottak felelősségre vonása még várat magára. 

Főkép forrása:
Varga Mihály Facebook oldal

További cikkek