392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Varga Juditot tanúként hallgatta ki az ügyészség

10perc.hu
2024. 03. 28.
Varga Juditot tanúként hallgatta ki az ügyészség

Fürcht Pál főügyész csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztása miatt nyomoznak Magyar Péter állításai alapján, aki Varga Judit volt férje, és akitől a kiszivárgott hangfelvétel származik.

Varga Juditot szerdán tanúként hallgatták ki a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF) a Völner-Schadl-ügyben – közölte Fürcht Pál főügyész, a KNYF vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján. A tanúkihallgatásra azután került sor, hogy kedden reggel Magyar Péter, Varga Judit volt férje közzétett egy titokban rögzített hangfelvételt, amelyen a volt miniszter arról beszélt neki, hogy „Rogán Antalék kihúzatták magukat” a Schadl-Völner-ügy ügyészségi irataiból.

Korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztása gyanúja miatt indítottak nyomozást.

Fürcht Pál nem közölte, hogy Varga Judit miről beszélt a tanúkihallgatáson, de elmondta, hogy ha lesz eredménye a nyomozásnak, részletesen tájékoztatják a közvéleményt. Azt is megemlítette, hogy korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztása a gyanú, ami miatt nyomoznak Magyar Péter állításai alapján.

A főügyész hangsúlyozta, hogy az ügyészségi aktákba lehetetlen belenyúlni, mert mindennek nyoma van. Azt is elmondta, hogy az ügyészség nem magyarázkodik, ez töretlen gyakorlat. Közölte, hogy az ügyészség éjjel-nappal dolgozott a Völner-Schadl-ügyön, így került a vádlottak padjára Völner Pál volt államtitkár és Schadl György, a végrehajtók volt elnöke.

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Tudják, ki az a Tóni, Barbara és Ádám

Fürcht Pál kitért arra is, hogy a nyomozás során tisztában voltak azzal, kikre utal a lehallgatási jegyzőkönyvben szereplő Tóni, Barbara és Ádám neve, de bűncselekményre utaló nyomot esetükben nem találtak, és nem tudják, mi lehetett az a 10, 20 vagy akár 35 éves üzlet, ami velük kapcsolatban szóba került.

„Terhünkre rótták, hogy nem tudjuk, ki az a Tóni, Barbara és Ádám – de igen, tudjuk, hogy kik. Azok, akikről önök is tudnak. Vizsgáltuk, semmilyen 30 éves üzletről nem találtunk nyomot”

– mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Fürcht Pál főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője.

Fürcht Pál a teljes neveket nem említett, megerősítette a sajtóban régóta insmert információt, hogy ez Rogán Antalt, a feleségét, Rogán Barbarát és Nagy Ádámot, Rogán Antal kabinetfőnökét jelenti.

Fürcht Pál főügyész sajtótájékoztatójának összefoglalója:

- A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmény feljelentése elmulasztásának gyanújával nyomoz Magyar Péter állításai alapján, aki szerint felülről belenyúlhattak a Völner-Schadl-ügy irataiba, és előre figyelmeztethették a gyanúsítottakat.

- Fürcht Pál főügyész elmondta, szerdán tanúként hallgatták meg a Varga Judit volt igazságügyi minisztert, Magyar Péter volt feleségét, aki ugyanerről beszélt egy hangfelvételen.

- A főügyész szerint az ügyészségi aktákba lehetetlen belenyúlni, mert mindennek nyoma van. Eleve nemcsak náluk vannak iratok, hanem több szervezetnél, például a bíróságnál.

- Fürcht azt mondta az ügyészség nem magyarázkodik, ez töretlen gyakorlat.

- Tudják, hogy ki az a Tóni, Barbara és Ádám, de bűncselekményre utaló nyomot náluk nem találtak.

Főkép forrása:
MTI/Hegedüs Róbert

További cikkek