392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

A Bükk-vidék felkerült az UNESCO Globális Geoparkok listájára

10perc.hu/MTI
2024. 03. 28.
A Bükk-vidék felkerült az UNESCO Globális Geoparkok listájára

Több éves munka eredményeként a Bükk-vidék Geopark hivatalosan is csatlakozott az UNESCO Globális Geoparkok hálózatához.

Több éves szakmai munkának az eredményeként a Bükk-vidék Geopark csütörtökön hivatalosan is tagjává vált a geoparkok 213 tagot számláló, 48 országot érintő nemzetközi hálózatának, elismerve a Bükk-vidék páratlan geodiverzitását. Az UNESCO Végrehajtó Testületének döntését Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára, a Geopark Magyar Nemzeti Bizottság elnöke jelentette be a tárca MTI-nek küldött közleménye szerint.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy 2017-ben négy település - Borsodnádasd, Felsőtárkány Répáshuta és Szomolya - kezdeményezésére, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság koordinálásában létrejött, 2817 négyzetkilométer kiterjedésű Bükk-vidék Geopark az ország egyik legösszetettebb földtani kifejlődésű területét fedi le, magában foglalva az Upponyi-hegységet és a Bükköt.

A korábban létrejött Bakony-Balaton Geoparkkal és a szlovák-magyar országhatáron átnyúló Novohrad-Nógrád Geoparkkal együtt a három geopark együttesen hazánk területének 7,9 százalékát fedi le, általuk immár az ország 324 települése vesz részt geoparki együttműködésben.

Balczó Bertalan ismertette: a geoparkok célja, hogy a helyi közösségekkel együttműködve megőrizzék és bemutassák a természeti és kultúrtörténeti értékeket és ráirányítsák a figyelmet Földünk rendkívüli természeti és kulturális változatosságára.

A geoparkok fontos szerepet töltenek be a vidéki térségek fejlesztésében a földtudományi értékekre alapuló, a helyi szolgáltatókat helyzetbe hozó fenntartható geoturizmus által. A nemzeti park igazgatóságok meghatározó szerepet játszanak geoparkjaink működtetésében.

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a geopark cím elnyerése nem arra utal, hogy egy újabb önálló védett területi kategória jött volna létre, és nem korlátokat vagy újabb előírásokat von maga után, hanem a lehetőségeket nyitja meg a helyi szereplőknek. Az UNESCO Globális Geopark hálózata széleskörű lehetőségeket kínál a kutatások és nemzetközi együttműködések számára, és figyelmet irányít a Bükk-vidék Geoparkra, kiemelve ezen terület gazdag kulturális és természeti örökségét.

Főkép forrása:
Bükk-Vidék Geopark Facebook oldal

További cikkek