390.68 Ft

364.51 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Dolgozóinak üzent a Spar

10perc.hu
2024. 03. 26.
Dolgozóinak üzent a Spar

A levélben többek között a magyarországi üzletlánc növekedéséről, korszerűsödéséről is szó esik.

A Pénzcentrum birtokába jutott a Spar Igazgatótanácsának levele, melyet a cégcsoport magyar dolgozóinak küldtek ki a nemrég kirobbant botrány kapcsán. A levél szerint a Spar Magyarország nyereséges lenne, ha nem lennének a szélsőséges ár- és adószabályok Magyarországon, amelyek munkavállalónként közel 3,4 millió forinttal rövidítik meg a vállalatot. - írja a 24.hu.

A levél a nemrég kirobbant botrányra reagál, melynek során Hans K. Reisch, a Spar osztrák anyavállalatának vezérigazgatója éles kritikát fogalmazott meg a magyar kormány gazdaságpolitikájával kapcsolatban.

A botrányt Lázár János építésügyi miniszter "vételi ajánlata" robbantotta ki, amire Reisch azzal reagált, hogy a cég nem eladó, és a magyarországi adók miatt nem tudnak nyereségesen működni. A Nemzetgazdasági Minisztérium és Lázár János is keményen bírálta a Spar-t, sőt, a kormány rágalmazás miatt bíróság elé is citálná a boltláncot.

A Spar Magyarország az ország ötödik legnagyobb munkaadója, közel 14 ezer embernek ad munkát. A cég Igazgatótanácsa hangsúlyozza, hogy magyar kereskedőnek tekintik magukat, és semmilyen politikai szándékuk nincs a kritikájuk mögött. Szeretnének tovább növekedni Magyarországon, új üzleteket nyitni és a meglévőket korszerűsíteni, de ehhez megoldásra van szükség az adózással kapcsolatos vitában.

A levélből kiderül, hogy a Spar Magyarország szerint a magyarországi adók miatt munkavállalónként 3,4 millió forinttal kevesebb bevételük van. Ezt a helyzetet nem tudják és nem is fogják elfogadni, ezért panaszt tettek az EU-nál.

„A Spar Magyarország nyereséges lenne, ha nem lennének a szélsőséges ár- és adószabályok Magyarországon, melyek ebben a formában az EU egyetlen más országában sem léteznek. Sajnos a magyar kormány által bevezetett ár- és adószabályok arra kényszerítenek bennünket, hogy túlzottan magas különadókat fizessünk, és így a Spar Magyarország már nem tud nyereségesen működni. Nem csupán apróságról, hanem 120 millió euróról (48 milliárd forintról) van szó, amelynek a nagy részét a magyar államnak kell befizetnünk. Másképp fogalmazva: ez azt jelenti, hogy ha visszaszámoljuk, akkor a Spar Magyarországot tekintve munkavállalónként közel 8500 eurót (3,4 millió forintot) kell kifizetnünk.  Ezt nem tudjuk és nem is fogjuk elfogadni, ezért tettünk panaszt az EU-nál. Nagyon örülünk, hogy élelmiszer-kiskereskedők lehetünk Magyarországon, és szeretnénk tovább növekedni, új üzleteket nyitni és a meglévőket korszerűsíteni. Ezért számunkra nagyon fontos, hogy ebben az ügyben megoldás szülessen. Biztosak vagyunk benne, hogy a helyzet tisztázódni fog.” írták a levélben.

Az ügy részleteiről korábban itt írtunk.

Főkép forrása:
Wikimedia Commons/SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.

További cikkek