390.68 Ft

364.51 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Nagy Márton behívta a Spar vezetőjét

10perc.hu
2024. 03. 25.
Nagy Márton behívta a Spar vezetőjét

 A miniszter elmondta, hogy a Spar kijelentései következményekkel járnak, és haladéktalanul alá kell támasztaniuk állításaikat.

Foglalkoztam a Spar kérdéskörével. Korábban már elmondtam: elítélem a vállalat kijelentéseit, amik következményekkel fognak járni” – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy hétfői sajtótájékoztatón. - „Múlt héten behívtam a Spar vezetőjét, és elmondtam neki, hogy minden kijelentésnek következménye van, és haladéktalanul támassza alá, amit mondott. Kikérjük magunknak ezt a hangnemet. Fáradjanak ide, és mondják el, mire alapozzák ezeket a kijelentéseket, amiknek következményei lesznek.” 

Konkrét következményt nem említett a miniszter, azonban elmondása szerint  „önmagában következménye van annak, hogy nagy veszteséggel működnek” - közölte a Telex.

A botrány azután pattant ki, hogy Hans Reisch, a Spar anyavállalatának vezérigazgatója egy osztrák lapnak adott interjúban azt mondta, hogy a magyar kormány azt sugallta nekik, ha az állam részesedést szerezne a cégben, könnyebb lenne a helyzetük. Reisch hozzátette, hogy a Spar veszteségesen működik Magyarországon az árplafon és a különadó miatt, de nem akarnak kivonulni a piacról.  „Több mint 600 üzletünk van Magyarországon, és mi vagyunk a második legnagyobb élelmiszer-kiskereskedő. Külső tényezők azonban lehetetlenné teszik, hogy nyereségesen működjünk Magyarországon. Egyrészt ott van az alapvető élelmiszerekre kivetett árplafon és a szupermarket-üzemeltetőkre kivetett különadó, ami a nettó árbevétel 4,1 százaléka. Ez összesen mintegy 120 millió euróba került nekünk. Ez gazdaságilag nem életképes” – mondta Reisch az interjúban.

Nagy Márton miniszter elítélte a Spar kijelentéseit, és hangsúlyozta, hogy a kiskereskedelmi különadót az Európai Unió bírósága is jogszerűnek minősítette. A minisztérium szerint a Spar veszteséges gazdasági helyzete nem a kormány intézkedéseinek köszönhető, hanem a cég hatékonyságának hiányával magyarázható.

 Múlt hét végén Lázár János építési és közlekedési miniszter is üzent a Sparnak: „Most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a Spar így viselkedett, felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, s inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül.”  Nagy Márton szerint a felvásárlásról még nem született döntés a kormányzatban. 

Főkép forrása:
Wikimedia Commons

További cikkek