Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Az illegális hulladéklerakók felszámolására újra elindul a pályázati támogatás

10perc.hu
2024. 03. 21.
Az illegális hulladéklerakók felszámolására újra elindul a pályázati támogatás

Újra pályázhatnak önkormányzatok, civil szervezetek, gazdálkodó szervezetek és egyházak is az illegális hulladéklerakók felszámolására.

 A Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű pályázat keretében köbméterenként bruttó 45 ezer forint támogatás igényelhető, a maximális összeg pedig jogi személyenként változik. A pályázat benyújtására 2024. március 27-én éjfélig van lehetőség - írja az alternativenergia.hu. 

Sikeres volt a 2020-as program is, 165 ezer tonna illegális hulladék tűnt el.

A kormányzat és az Energiaügyi Minisztérium (EM) nem először indít hasonló programot. A 2020-as Tisztítsuk meg az országot! pályázat során két ütemben összesen 474 nyertes pályázatnak köszönhetően több mint 165 ezer tonna illegális hulladékot sikerült felszámolni Magyarországon.

A mostani pályázat egyik fontos újítása, hogy a támogatás 40%-át az önkormányzatok és az egyházi jogi személyek ingatlanvédelmi eszközök és rendszerek kiépítésére, bővítésére is fordíthatják. Ez azért fontos, mert ahogy Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára a bejelentéskor kiemelte, a korábbi tapasztalatok szerint az illegális hulladéklerakás megszüntetése után gyakran ismétlődik a probléma. A megelőzésre fordított támogatás remélhetőleg csökkenti majd az újabb lerakók kialakulását.

Az illegális hulladéklerakókban leggyakrabban építési-bontási törmeléket és kommunális hulladékot találnak.  Amennyiben ilyen lerakót tapasztal az olvasó, bejelentheti az okostelefonokra letölthető Hulladékradar applikáción keresztül.

A program fontos célja nemcsak az illegális hulladéklerakók felszámolása, hanem a begyűjtött hulladék lehetőség szerinti újrahasznosítása is. Például az építési törmelék alapanyagként is felhasználható.

Raisz Anikó az illegális hulladék felszámolása mellett a közelmúltban az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlésén való részvételéről is beszámolt, ahol a testület alelnökévé választották. Ez is azt mutatja, hogy Magyarország elkötelezett a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés ügye mellett, és a Tisztítsuk meg az országot! program is ennek a törekvésnek a része.


Korábban írtunk az erdészeti pályázatokról is. 

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek