394.25 Ft

369.98 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

A magyaroké lett a legjobb tál különdíj a Bocuse d'Or európai válogatóján

10perc.hu/MTI
2024. 03. 21.

A magyar csapat magabiztosan vette az akadályokat a Bocuse d'Or európai válogatóján Trondheimban.

Március 19-20-án a norvégiai Trondheim adott otthont a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny európai válogatójának, ahol a magyar csapat biztosította helyét a lyoni döntőre, amelyre 2025 januárjában kerül majd sor, és a legjobb tálnak járó különdíjat is elnyerte - jelentette be csütörtöki közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

2022-ben Budapesten rendezték meg a Bocuse d'Or európai válogatóját, itt derült ki az is, hogy a következő versenynek Trondheim ad majd otthont.

A versenyen a kötelező alapanyagok - a szokott módon - a vendéglátó ország emblematikus termékei közül kerültek ki. 

Idén a tányértéma volt hús alapú: rénszarvas, valamint az ikonikus skandináv párlat, az Aquavit volt megadva kötelező alapanyagként. A látványos táltéma pedig a tenger kincseire épült, a szintén emblematikus lofoteni skrei - amely egy Norvégiában honos tőkehal - és a fröyai fésűkagyló voltak kötelező elemei.

A magyar csapat élén Kelemen Roland, a nyíregyházi Hunguest Sóstó séfhelyettese állt, a commis pedig a siófoki Fodor Noel volt, aki családi éttermükből érkezett a csapatba. A coach pozícióját a Hungastnál dolgozó Szabó László töltötte be, a csapatelnök (és kóstoló zsűri egyben) pedig a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, Dalnoki Bence volt, aki az előző versenyszezonban csapatával a bronz szobrot hozhatta haza Lyonból.

A mostani csapat szereplése azért is figyelemre méltó, mert a tagjai nem budapesti top helyekről kerültek ki, így csúcséttermi tapasztalat nélkül álltak helyt Európa élvonalában, és az egyik különdíjat is megnyerték - írták a közleményben. Ehhez kellett a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tréningezése is, valamint az előző, sikeresen szereplő Bocuse csapatok kiváló szakemberei, többek között Széll Tamás és Vomberg Frigyes is, akik a háttérből vettek részt a csapat felkészítésében. Ugyancsak a csapat segítségére volt a norvég Christian André Pettersen, aki Dalnoki Bencéhez hasonlóan már szintén állhatott a dobogó harmadik fokán Lyonban.

A magyar csapat magabiztosan versenyzett, példa értékűen vette azokat az akadályokat, amelyekkel a Bocuse d'Or versenyzés jár. A folyamatosan változó versenyszabályzat, a szigorú megkötések, a számunkra szinte teljesen ismeretlen alapanyagok mind kihívást jelentettek, akárcsak a konyhai munkát felügyelő zsűri, amely most sem bánt kesztyűs kézzel a csapatokkal.

A Bocuse d'Or európai döntőjén ismét taroltak a skandináv országok, és felsorolja a kategóriák győzteseit: a legjobb tálat Magyarország csapata készítette; a legjobb tányér az Egyesült Királyságé. A legjobb commis a svéd lett. Az első helyen Dánia csapata végzett Svédország és Norvégia előtt.

Az előkelő európai helyezéssel a lehető legkomolyabb felkészülés veszi kezdetét néhány hónap múlva.

Az MTÜ azt is megjegyezte, hogy a Magyar Bocuse d'Or Akadémia Facebook oldalán minden információ megtalálható az ételekről.

Főkép forrása:
Bocuse d'Or Facebook oldal

További cikkek