Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Egyre több kiskorú kap nikotinmérgezést Magyarországon

10perc.hu
2024. 03. 18.
Egyre több kiskorú kap nikotinmérgezést Magyarországon

A nikotinmérgezéses esetek száma a kiskorúak körében az elmúlt két évben majdnem háromszorosára nőtt.

A színes, ízesített, hevítéssel működő cigaretták, mint az Elf Bar és a Poco Bar, könnyen elérhetőek a fiatalok számára, és komoly veszélyt jelentenek az egészségre.

Az Elf Bar és a Poco Bar illegálisan jutott be a magyar piacra 2022-ben, és azóta is nagy népszerűségnek örvendenek a kiskorúak körében. Ezek a cigaretták nikotint és más káros anyagokat tartalmaznak, amelyek súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, beleértve a tüdőgyulladást, a légúti fertőzésekre való hajlamot és a tüdő csillószőreinek lebénulását - közölte az infostart.

"Míg a cigarettát 40 slukkból elszívják - ráadásul ott történik égési folyamat, ami miatt teljesen más hatással van a légzőszervrendszerre -, az ízesített elektromos cigarettánál lényegében sokkal nagyobb nikotinmennyiséget tud a fiatal bevinni, mert nincs vége 10 ezer slukkig" − közölte az infostarttal Kimmel Zsófia, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ egészségfejlesztő referense.

A nikotinmérgezés megelőzése érdekében fontos, hogy a szülők és a pedagógusok tisztában legyenek az ízesített cigaretták veszélyeivel.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) figyelemfelhívó kampányt indított a szülők és a pedagógusok tájékoztatására. A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet az ízesített cigaretták veszélyeire, és segítse megelőzni a nikotinmérgezést a kiskorúak körében.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is fellép az illegális kereskedelem ellen. Akcióik során eddig csaknem 76 ezer Elf Bart vontak ki a forgalomból, ami megakadályozta, hogy ezek a cigaretták gyerekek kezébe kerüljenek.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek