Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Országos vízigényfelmérés, a NAK kutat a mélyfekvésű területeken

10perc.hu/MTI
2024. 03. 14.
Országos vízigényfelmérés, a NAK kutat a mélyfekvésű területeken

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) márciusban országos vízigényfelmérést végez az Agrárminisztérium megbízásából. A cél a mélyfekvésű, vízvisszatartásra alkalmas területeken gazdálkodók vízmegtartási hajlandóságának felmérése.

A NAK falugazdász-hálózata 28 kérdésből álló kérdőívvel térképezi fel a gazdálkodók tudását, igényeit és hajlandóságát a területi vízmegtartási megoldásokra vonatkozóan. A kutatás célja, hogy feltárja a gazdák vízvisszatartási hajlandóságát a mélyfekvésű, vízvisszatartásra alkalmas területeken.

A felmérés 40 000 hektár mélyfekvésű területet érint, 10 000 gazdálkodó 250 000 hektárnyi termőterületén. A nem ezen a területen gazdálkodók is jelezhetik igényeiket a NAK falugazdászaihoz fordulva.

A felmérés eredményei alapján a NAK szakmai ismereteket átadó workshopokat szervez a fenntartható, ökoszisztéma alapú területi vízgazdálkodás módszereinek megismertetése céljából. A tudatos gazdálkodói döntéseket szakmai iránymutatás, jogi és támogatási eszközök is segítik majd.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek