391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Folyamatosan fertőződnek meg a telepek Magyarországon a madárinfluenza járvány miatt

10perc.hu
2024. 01. 24.
Folyamatosan fertőződnek meg a telepek Magyarországon a madárinfluenza járvány miatt

A madárinfluenza egy fertőző betegség, amely súlyos következményekkel járhat a baromfiállományra. A vírus 2023 novemberében ismét megjelent Magyarországon, és azóta több mint 1,5 millió állatot kellett leölni. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) információi szerint a betegség jelenlétét már 10 vármegyében igazolták.

A madárinfluenza vírusa rendkívül fertőző, és gyorsan terjed. A fertőzött állatoknál elhullás, légzési nehézségek, izomsorvadás és egyéb tünetek jelentkezhetnek. A vírus emberre is átterjedhet, de az emberről emberre történő terjedés ritka.

A magyarországi járványban eddig több mint 1,5 millió állatot kellett leölni. A Nébih információi szerint a telepek nagy része nem egymástól, hanem a vadmadaraktól fertőződött meg. A madarak a vírust ürülékükkel terjesztik.

A járvány miatt Magyarországon ismét korlátozásokat vezettek be a baromfitartásra. A baromfitartó telepekre fokozott hatósági ellenőrzést indítottak, és az állatok védelmére fokozott óvintézkedéseket kell betartani.

A madárinfluenza egy veszélyes betegség, amely jelentős gazdasági károkat okozhat. A magyarországi járvány továbbra is tart, és a helyzet nem javul. A hatósági ellenőrzések és az állattartók óvintézkedései ellenére is fennáll a veszélye annak, hogy a járvány tovább terjed.

A Nébih honlapján további információkat találhat a madárinfluenza-járványról.

További cikkek