Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Életveszélyes a Balaton jegén tartózkodni

10perc/MTI
2024. 01. 11.
Életveszélyes a Balaton jegén tartózkodni

A Balatonon kialakult vékony jégréteg életveszélyes, ezért a rendőrség fokozottan ellenőrzi a jégen tartózkodás szabályainak betartását.

A rendőrség szerint a következő napokban sem várható, hogy ez a vékony jégréteg lényegesen vastagodjon, hiszen napközben a déli órákra plusz 3-4 Celsius-fok várható, míg éjszaka sem lesz -4 Celsius-foknál hidegebb a Balaton mellett.

Az állóvizek jege akkor tekinthető szilárdnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert.

Várhatóan a jövő héten az enyhén melegedő időjárás és a szél hatására az eddig a kikötőkben vagy a part melletti vízterületeken képződött jég tovább mosódik, törik, vagy teljesen el is tűnhet.

A rendőrség arra is felhívta a figyelmet, hogy a jeges vízből mentett embert nem szabad azonnal túlfűtött, meleg helyre vinni, fokozatosan kell felmelegíteni a testét, a vérkeringését normál módon beindítani. A bajbajutottat minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni.

A szabad vizek jegén tilos tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel, kikötők és veszteglőhelyek területén és folyóvizeken

A rendőrség kitért arra is, hogy a jégen tartózkodás szabályait a rendőrök fokozottan ellenőrzik. A szabályok megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halőr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat, vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 200 000 forintig szabhat ki pénzbírságot.

A jégen tartózkodás szabályait a rendőrök fokozottan ellenőrzik.

A szabályok megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halőr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat, vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 200 000 forintig szabhat ki pénzbírságot.

Ha bármilyen, jéggel kapcsolatos veszélyhelyzetet észlelnek (beszakadás, süllyedés), azonnal értesítsék a 112-es segélyhívón a vízirendészet járőreit, vagy kérjenek segítséget a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 1817-es vízi segélyhívón. 

Főkép forrása:
MTI/Varga György
Címkék:
#Balaton

További cikkek