Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Akár 30 százalékkal drágább lehet a virág idén halottak napjára

10perc.hu
2023. 10. 27.
Akár 30 százalékkal drágább lehet a virág idén halottak napjára

Nem csak a virágok drágultak: a mécsesek ára idén nagyjából 10-15 százalékkal lett drágább.

Drágultak a koszorúk, a virágok és a mécsesek a tavalyi évhez képest. Az árusok arra panaszkodnak, hogy folyamatosan alkudoznak a vevők. Átlagosan egyébként 30 százalékos az áremelkedés. Az ATV Híradónak többen is azt mondták: halottak napján nem spórolnak.

Az ország nyugati felében mélyen a zsebbe kell nyúlni idén, ha valaki koszorút és virágot szeretne vásárolni a szerettei sírjára. "A beszerzési árak eléggé változtak, olyan 30 százalékos áremelkedés tapasztalható. A kereslet ugyanannyi, talán még kicsit több is, és minden fajta koszorúkat keresnek" - nyilatkozta egy virágárus.

Debrecenben a virágárusok most arra panaszkodnak, hogy a virágtermesztés jelentősen megdrágult, azonban nem tudják a megemelkedett költségeket a virág árában érvényesíteni.

„Megéri? Hát annyira nem, emelkedtek a tőzeg árak, dugványok, cserepek, minden. A műtrágya, a permetek, mindennek felment az ára, de a virágé annyira nem emelkedett. Tavaly 500 forint volt a krizantém, most 600 Ft, de mindenki alkudozni akar" - állította egy őstermelő.


Nem csak a virágok drágultak: a mécsesek ára idén nagyjából 10-15 százalékkal lett drágább     Fotó: Pixabay


Pécsett is nagyjából 20 százalékos emelésre kell számítani egy-egy vásárlás során. Vannak azonban, akik úgy vélik, ha a szeretteikről van szó, nem spórolnak, hiszen ez a nap az emlékezésről és a szeretetről szól.

„Több helyre viszek koszorút, virágot. Általában 30-40 ezer forintba kerül egy Mindenszentek nekem, úgy gondolom idén is kijövök majd ennyiből" - fogalmazott egy gyászoló.

Sok nyugdíjas viszont az olcsóbb növényeket keresi: „Mindent beleszámítva após-anyós egy sírban van. Szüleim vidéken, így 7-8 ezerből jövök ki. Kedvező áron kaptam itt a bejáratnál krizantémot és nagyon meg vagyok elégedve".

Nem csak a virágok drágultak: a mécsesek ára idén nagyjából 10-15 százalékkal lett drágább.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek