Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Kiszámolták, mennyit kap jövőre egy napelemes az államtól! Mutatjuk

10perc.hu
2023. 10. 24.
Kiszámolták, mennyit kap jövőre egy napelemes az államtól! Mutatjuk

A 65 százalékos állami támogatás mellett egy háztartásnak 2 millió forint önerőt kell beleraknia a beruházásba.

A kormány 75 milliárd forintos keretösszegű, akkumulátoros energiatároló telepítési pályázatot hirdet a bruttó elszámolásba kerülő háztartási napelem tulajdonosok számára 2024-ben. A pályázat a kapcsolódó költségek 65 százalékát fedező vissza nem térítendő támogatást biztosít majd. A támogatási feltételek közé tartozik, hogy legfeljebb 4 kW-os napelemes rendszer lesz telepíthető, legfeljebb 8 kWh-os tároló kapacitással – írja a portfolio.hu.

Mivel a bruttó elszámolás a korábbi rendszernél alacsonyabb betáplálási árakat biztosít, a háztartási méretű naperőművek tulajdonosait arra ösztönzi, hogy a megtermelt villamos energiát inkább helyben használják fel. A viszonylag kis méretű rendszerméretet Lantos Csaba energiaügyi miniszter azzal indokolta, hogy szeretnék azt ösztönözni, hogy önellátásra rendezkedjenek be a háztartások, de ne erőműveket építsenek. A hazai lakossági erőművek átlagos teljesítménye jelenleg meghaladja a 7 kW-t.

„A kis fogyasztók önellátóvá válása közvetetten, de erősen megalapozhatja, illetve újabb lökést adhat az energiaközösségek régóta napirenden lévő kialakításának is, amely mind az elosztóhálózatnak, mind a felhasználóknak/fogyasztóknak előnyös, továbbá ezen koncepció mentén telepített napelemes rendszerek a villamosenergia hálózatot is kevésbé terhelik, mint a szaldó elszámolással telepített rendszerek” – mondta a portálnak Székely András, az Optimum Solar Home System Kft. tulajdonos-ügyvezetője.


Egy átlagos család energiaigényét lefedő napelemes rendszer a jelenlegi árakon körülbelül 2,5 millió forint    Fotó: Pixabay


Székely ugyanakkor nem ért egyet a legfeljebb 4 kW-os teljesítménnyel: mivel egy átlagos családi ház rendszermérete ezt meghaladja, szerinte a kormánynak ki kellene tolni a pályázat felső határát, „hogy a szabályozói szándék találkozzon a tényleges lakossági igényekkel és valós piaci ösztönzőként működjön az indulás előtt lévő pályázat” – magyarázta a szakértő.

Egy átlagos család energiaigényét lefedő napelemes rendszer a jelenlegi árakon körülbelül 2,5 millió forint, energiatárolóval együtt a duplája. A 65 százalékos állami támogatás mellett egy háztartásnak 2 millió forint önerőt kell beleraknia a beruházásba.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek