388.47 Ft

358.57 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Kiszámolták, mennyit kap jövőre egy napelemes az államtól! Mutatjuk

10perc.hu
2023. 10. 24.

A 65 százalékos állami támogatás mellett egy háztartásnak 2 millió forint önerőt kell beleraknia a beruházásba.

A kormány 75 milliárd forintos keretösszegű, akkumulátoros energiatároló telepítési pályázatot hirdet a bruttó elszámolásba kerülő háztartási napelem tulajdonosok számára 2024-ben. A pályázat a kapcsolódó költségek 65 százalékát fedező vissza nem térítendő támogatást biztosít majd. A támogatási feltételek közé tartozik, hogy legfeljebb 4 kW-os napelemes rendszer lesz telepíthető, legfeljebb 8 kWh-os tároló kapacitással – írja a portfolio.hu.

Mivel a bruttó elszámolás a korábbi rendszernél alacsonyabb betáplálási árakat biztosít, a háztartási méretű naperőművek tulajdonosait arra ösztönzi, hogy a megtermelt villamos energiát inkább helyben használják fel. A viszonylag kis méretű rendszerméretet Lantos Csaba energiaügyi miniszter azzal indokolta, hogy szeretnék azt ösztönözni, hogy önellátásra rendezkedjenek be a háztartások, de ne erőműveket építsenek. A hazai lakossági erőművek átlagos teljesítménye jelenleg meghaladja a 7 kW-t.

„A kis fogyasztók önellátóvá válása közvetetten, de erősen megalapozhatja, illetve újabb lökést adhat az energiaközösségek régóta napirenden lévő kialakításának is, amely mind az elosztóhálózatnak, mind a felhasználóknak/fogyasztóknak előnyös, továbbá ezen koncepció mentén telepített napelemes rendszerek a villamosenergia hálózatot is kevésbé terhelik, mint a szaldó elszámolással telepített rendszerek” – mondta a portálnak Székely András, az Optimum Solar Home System Kft. tulajdonos-ügyvezetője.


Egy átlagos család energiaigényét lefedő napelemes rendszer a jelenlegi árakon körülbelül 2,5 millió forint    Fotó: Pixabay


Székely ugyanakkor nem ért egyet a legfeljebb 4 kW-os teljesítménnyel: mivel egy átlagos családi ház rendszermérete ezt meghaladja, szerinte a kormánynak ki kellene tolni a pályázat felső határát, „hogy a szabályozói szándék találkozzon a tényleges lakossági igényekkel és valós piaci ösztönzőként működjön az indulás előtt lévő pályázat” – magyarázta a szakértő.

Egy átlagos család energiaigényét lefedő napelemes rendszer a jelenlegi árakon körülbelül 2,5 millió forint, energiatárolóval együtt a duplája. A 65 százalékos állami támogatás mellett egy háztartásnak 2 millió forint önerőt kell beleraknia a beruházásba.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek