Nem tesznek jót a sütőiparnak a magyarországi albán pékségek a Magyar Pékszövetség elnöke szerint, mert minimális tőkebefektetéssel, bérelt helyiségekben, bérelt eszközöket alkalmaznak, bérelt berendezéssel – olvasható a Pénzcentrum cikkében. „A munkaügyi szabályok megkerülése, járulékfizetés kikerülése némely esetben jellemző ezekre a cégekre” – fejtegette Septe József, aki szerint az ilyen üzletek a higiéniai, élelmiszeripari szabályokat teljesen lazán kezelik.
Az elnök szerint az albán pékségekben kevésféle tésztából sokféle terméket készítenek, amely tészták a Magyar Élelmiszerkönyv szabályainak abszolút nem felelnek meg. A magyar sütőipari cégek számára nagyon kedvezőtlen, hogy ezek a vállalkozások piacot vesznek el a magyar sütőipari cégektől, fogalmazott a szakértő Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában. Szerinte ezek a vállalkozások nem azonos mértékű működést produkálnak, mint a magyar pékségek.
Gyakorlatilag ezeknek a termékeknek a gyártását nem lenne szabad végezniük ezeknek a cégeknek – szögezte le a pékszövetség elnöke, felróva azt is, hogy az albán pékségeknek rendkívül hosszú a nyitvatartási idejük, és folyamatos meleg termékeket árusítanak. Ez vonzza a magyar vásárlókat.
Tudomása szerint a Magyarországon működő 400-500 albán pékségnek 15-20 körüli “igazi” tulajdonosuk van, akik működtetik az egész hálózatot. Az ilyen pékségek egy része összehalmoz egy csomó adósságot, majd otthagyják a céget, és egy fantomcég azonnal indul ugyanabban az épületben, de sem energiaszámlákat, sem a járulékfizetést nem intézik el.