390.68 Ft

364.51 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Nesze neked ársapka! A NAV-nak fogalma sincs, ki milyen rendszámmal tankolt olcsóbb benzint

10perc.hu
2023. 09. 26.
Nesze neked ársapka! A NAV-nak fogalma sincs, ki milyen rendszámmal tankolt olcsóbb benzint

Az üzemanyagok árát még 2021 őszén fixálta a kormány, 2022. május végétől már csak a magyar rendszámú autók tankolhattak volna hatósági áron.

A NAV nem tudja megmondani, mennyi hatósági áras üzemanyag fogyott - írja az Átlátszó. Az üzemanyagok árát még 2021 őszén fixálta a kormány, 2022. május végétől már csak a magyar rendszámú autók tankolhattak hatósági áron, és a kutak beszkennelték a forgalmit a tankoláshoz, de az adóhivatal szerint ezen adatok továbbítására, tárolására valójában nem is kötelezte őket semmi.

A 480 forintos, hatósági áras tankolást 2021 novemberében vezették be, mely többszöri hosszabbítás után 2022 december 6-án szűnt meg végleg. A hatósági ár a határok közelében benzinturizmust eredményezett.

A portál a NAV-tól közadatigénylésben próbálta megtudni, mennyi 480-as üzemanyag fogyott az árstop idején, melyre az adóhatóság válasza az volt, hogy „fenti tárgyban írt levelére válaszul tájékoztatom, hogy a kért statisztika nem áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendelkezésére”.

Pedig 2022. május 27-től csak a magyar rendszámú autók tankolhattak elméletileg a hatósági áras üzemanyagból, melynek ellenőrzése érdekében a kutak minden tankolásnál leolvasták a járművek forgalmi engedélyén lévő vonalkódot. Enélkül nem is adtak üzemanyagot.

Elvileg a NAV feladata volt ellenőrzi a kormányrendelet szerinti kötelezettségek megtartását, hiszen ha az adóhivatal a kötelezettségek megsértését állapított volna meg, 6 millió forinttól 15 millió forintig terjedő bírságot szabhatott volna ki - írják. A lap kérdésére, eljutottak-e a rendszámadatok a NAV-hoz, a hivatal azt írta: a hatósági üzemanyagáras jogszabály a rendszám rögzítésére nem kötelezte az üzemeltetőket, az csupán egy lehetőség volt.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek