Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Babaváró hitel – a gyermek születése már nem igazolható várandósgondozási könyvvel

10perc.hu
2023. 09. 17.
Babaváró hitel – a gyermek születése már nem igazolható várandósgondozási könyvvel

A Babaváró támogatást érintő szeptemberi jogszabály módosítás egyik pontja szerint a jövőben nem kell benyújtani a várandósgondozási könyvet a terhesség igazolásához, ezzel a dokumentummal nem is lehet a továbbiakban leigazolni a magzatot.

Ki minősül gyereknek a Babaváró hitelnél?

A Babavárónál a vér szerinti és az örökbefogadott gyermekek számítanak, azok után kaphatjuk meg a végleges kamatmentességet és a tartozáselengedést. Fontos, hogy a terhesség 12. hetét betöltött magzat már gyereknek minősül, vagyis ezen időpont után kérhetjük a következő támogatási szintet - írja a Bankmonitor.hu.

Ki kell hangsúlyozni, hogy a kölcsön igénylése előtt született gyermekek nem számítanak. Ha a párnak két gyereke volt már a Babaváró igénylése előtt, akkor a kölcsön igénylésekor nem jár automatikusan a végleges kamatmentesség és a 30% tartozáselengedés. Ha az igénylést követően a házaspárnak születne egy gyermeke, akkor ezután nem a kölcsön teljes elengedése jár, hanem a végleges kamatmentesség.

Ugyanakkor azt is ki kell hangsúlyozni, hogy a meglévő baba nem kizáró ok, csak a támogatások szempontjából nem veszik figyelembe ezeket a gyerekeket.

Mi változott a baba leigazolásánál?

- Vér szerinti gyermek esetén szükség van születési anyakönyvi kivonatra, lakcímkártyára és az adókártyára (ez utóbbi sok esetben helyettesíthető az adóazonosító jelet tartalmazó igazolással).
- Örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező végleges határozatra, az örökbefogadott gyermek lakcímkártyájára és adóigazolványára lenne szükség.
- Magzat esetén pedig meghatározott tartalmú orvosi igazolást vár el a bank.

Korábban a várandósgondozási könyvvel is le lehetett igazolni a magzatot, erre azonban jelenleg már nincs lehetőség, mindenképpen külön orvosi igazolást kell kérni, és azzal szükséges a bankba bemenni.

Mit kell tartalmaznia az igazolásnak?

A Babaváróról szóló rendelet szabályozza, hogy mit kell tartalmaznia ennek az igazolásnak:

1, A várandós személy személyes adatai: neve, születési neve, anyja neve, születési helye és ideje, lakcíme.
2, A várandósság adatai: a várandósság 12. hete betöltésének napja, szülés várható időpontja, magzatok száma.
3, Az igazolást kiállító szülész-nőgyógyász szakorvos adatai: szakorvos orvosi neve, szakorvos alapnyilvántartási száma, dátum, szakorvos aláírása és bélyegzője.

Címkék:
#Hitel

További cikkek