Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Megint átverték a pedagógusokat? Az új szerződésben az alapbér helyett a pótlékokat növelik béremelés címszóval

10perc.hu
2023. 09. 14.
Megint átverték a pedagógusokat? Az új szerződésben az alapbér helyett a pótlékokat növelik béremelés címszóval

A beígért béremelést pótlékban adják oda a tanároknak, amit egyébként bármikor visszavonhat a tankerület.

A szerződést aláíró pedagógusok közalkalmazotti jogviszonya köznevelési foglalkoztatotti jogviszonnyá alakul át, hogy a tanárok „társadalmi, szakmai és anyagi megbecsülése is javuljon és fejlődhessen”.

Gyermekeink érdeke mindenek felett áll, ezért kiemelt ügy, hogy a gyermekeket nevelők, oktatók társadalmi, szakmai és anyagi megbecsülése is javuljon és fejlődhessen – ezzel kezdődik a státusztörvény alapján írt új szerződés, amit szeptember 15-ig kapnak kézhez a pedagógusok, írja a hvg360.

A laphoz egy nyugdíjkorhatárhoz közeledő, állami kitüntetéssel elismert tanár juttatta el a saját példányát, benne a rá vonatkozó, jövő év elejétől érvényes feltételekkel.

A közalkalmazotti jogviszonyt köznevelési foglalkoztatotti jogviszonnyá transzformáló szerződésben a következők szerepelnek:

  • Várható munkaköre: tanár
  • Várható heti munkaideje: heti 40 óra
  • Várható besorolása: Pedagógus II.
  • Várható havi illetménye: 493 800 Ft.

A nyugdíjazás előtt álló tanár eddig havonta nettó 312 000 forintot keresett, január elsejétől 18 000 forinttal lesz több az alapfizetése. Pótlékokkal együtt párezer forinttal keres majd többet, mint korábban, ami miatt nagyon csalódott, hiszen érdemben nem fog többet keresni, mint a kezdő kollégái. Felháborítónak tartja, hogy a béremelést pótlékban adják oda, hiszen azt bármikor visszavonhatja a tankerület. A szerződést csak azért írja alá, mert hamarosan amúgy is nyugdíjba megy.

A szerződésben arról is tájékoztatják a tanárokat, hogy amennyiben nem fogadja el a rögzített feltételeket, akkor erről már csak 2023. szeptember 15 és 2023. szeptember 29. között nyilatkozhat véglegesen írásban. A szerződés ezután részletesen taglalja „a pedagógusok új életpályájáról” szóló 2023. évi LII. törvény azon rendelkezéseit, amelyek 2024. január 1-jétől lépnek hatályba.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek