Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Még a végén a rendőröket veszik elő! Parancsnoki vizsgálat indult az M2-esen történt intézkedés miatt

10perc.hu
2023. 08. 04.
Még a végén a rendőröket veszik elő! Parancsnoki vizsgálat indult az M2-esen történt intézkedés miatt

A vizsgálatnak választ kell adnia arra a kérdésre is, hogy a rendőrök nem sodorták-e veszélybe az M2-es mindkét oldalán közlekedőket.

Parancsnoki vizsgálat indult azzal kapcsolatban, hogy jogszerűen, arányosan és szakszerűen jártak-e el azok a rendőrök, akik kéklámpás autóikkal követtek, végül több ütközés után megállítottak egy Mercedest augusztus 1-én, az M2-es autóút Dunakeszihez közeli szakaszán. Az előzőleg 200 km/óra sebességgel menekülő autó vezetője eltiltása ellenére ült volán mögé, és mint kiderült, korábban több szabálysértési ügye volt már – írta a Telex.

A férfit a rendőrök is ismerték, aki jelzéseik ellenére nem állt meg, ezért mentek utána. Végül úgy tudták megállítani, hogy többször összeütköztek a menekülő Mercedesszel, ami felszaladt az M2-es két irányát elválasztó betonelemekre, kitört a bal első kereke, majd akkor állt meg végleg, amikor az egyik rendőrautó bevágott elé, és az orrának ütközött.

Ilyen vizsgálatot minden rendkívüli, jelentésre kötelezett esemény után folytat a rendőrség, vagyis ez önmagában nem jelenti azt, hogy a rendőröket elmarasztalják a történtek miatt. Az intézkedéssel kapcsolatos parancsnoki vizsgálat napokig tarthat, noha az eset után megjelentetett Facebook-posztban előzőleg már méltatták az akcióban kulcsszerepet játszó Gál Zsombor őrmestert, aki az elöl haladó Škodát vezette.


Bizonytalanságot teremt azonban, hogy egy ilyen intézkedés veszélybe sodorhat mindenkit, aki a környéken közlekedik, beleértve egyébként magukat a rendőröket is. A történtek változtatnak-e a rendőrségi eddigi gyakorlatán, vagy akár a hasonló intézkedések szabályain. Tehát megengedett-e vagy azzá válik-e, hogy egy rendőrautó a követett járműnek ütközzön, ha az a felszólítás ellenére nem hajlandó megállni.

rendőrségi törvény a járművek megállításával kapcsolatos intézkedésekre felhatalmazást ad, sőt mi több, a járművet a rendőr bizonyos esetekben akár a szolgálati jármű felhasználásával is megállásra kényszerítheti. Ugyanakkor a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személy, valamint a bűncselekmény elkövetőjének elfogása érdekében – ha járművel menekül – a rendőrség mások személyét és biztonságát nem veszélyeztetve a járművet követheti és megállásra kényszerítheti.

A váci rendőröknek be kellett avatkozniuk, miután N. Csaba előzőleg nem állt meg. Sőt, ahogy a rendőrségi Facebook-posztban írták, halálos iramot vett fel a Mercedeszével. A vizsgálatnak ugyanakkor választ kell adnia arra a kérdésre is, hogy a rendőrök nem sodorták-e veszélybe az M2-es ellenkező oldalán közlekedőket például azzal, ahogy a két oldalt elválasztó betonelemnek ütközött a Mercedes. Esetleg nem voltak-e veszélyben azok az autósok, akik közelről követték az intézkedést, így láthatták a Mercedes elrepülő kerekét. Mindez szempont a rendőrautók utasainak esetében is.

Főkép forrása:
Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság

További cikkek