393.25 Ft

363.68 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Felvételi: Nyilvánosak a 2023. évi felsőoktatási ponthatárok

MTI
2023. 07. 27.

Az idei általános felsőoktatási felvételi eljárásban több mint 126 ezren adtak be kérelmet.

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a Budapest Parkban tartott központi eredményváró rendezvényen azt hangsúlyozta: az elmúlt tíz év legjobb felvételije a mostani.

A politikus köszöntő beszédében úgy fogalmazott: az elmúlt időszakban azon dolgoztak, hogy a 126 449 jelentkező közül a lehető legtöbben olyan egyetemekre járhassanak, "ahol minden, de minden valóra válik."

"Egy háromszázezres közösség vár benneteket, ahol a legfőbb hívószó, hogy jó egyetemistának lenni" - mondta a fiataloknak az államtitkár, majd úgy folytatta: "ti vagytok a jövő Neumann Jánosai, Rubik Ernői vagy akár Karikó Katalinjai."

Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese azt kívánta a felvételizőknek, hogy váljanak valóra az álmaik, és szeptembertől mindannyian megkezdhessék felsőoktatási tanulmányaikat a választott képzések valamelyikén.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán


"Lesznek nehéz pillanatok, de azokon lépjetek túl, összeszorított foggal és ököllel vigyétek végig az egyetemet az oklevélig" - buzdította az eredményre váró jelentkezőket Vanó Renáta, megjegyezve: az ország nagy része a felvételizőkkel együtt izgult az elmúlt időszakban.

Az idei általános felsőoktatási felvételi eljárásban több mint 126 ezren adtak be kérelmet. Tavalyhoz képest jelentős volt a létszámemelkedés a műszaki, mérnöki, informatikai vagy a pedagógusi szakokon. A korábbinál sokkal többen jelentkeztek a vidéki egyetemekre, és a hátrányos helyzetű régiókból is többen próbálkoztak.

A diákok 20 órától SMS-ben közvetlen értesítést kaptak, ezzel párhuzamosan a felvi.hu oldalon is tájékozódhatnak a ponthatárokról, de nyomon követhetők az eredmények a Facebookon is.

Idén a Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Oktatási Hivatal (OH) és a HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. a fővárosban a Budapest Parkban szervezte meg a Pont ott partit, ahol számos felsőoktatási intézmény és az OH is információs pulttal várta az érdeklődőket.

Az országban számos helyszínen szerveztek eredményváró rendezvényt, a főváros mellett Egerben, Miskolcon, Debrecenben, Pécsett, Szegeden, Győrben, Kecskeméten, Salgótarjánban is tartanak Pont ott Partit.

Főkép forrása:
MTI/Máthé Zoltán (2023. július 26-án. Este 8 órakor nyilvánosságra hozták a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ezzel eldőlt, hogy a több mint 126 ezer jelentkező közül kik nyertek felvételt az egyetemekre.)

További cikkek