Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Újabb hírek a vízdíj emeléséről

10perc.hu
2023. 07. 20.
Újabb hírek a vízdíj emeléséről

Eljött a csőtörések korszaka, pluszforrás nélkül összeomolhat a vezetékhálózat.

Új, egységes vízdíjrendszer kialakításán dolgoznak az Energiaügyi Minisztériumban, amelyről már ősszel dönthetnek a Parlamentben. Ebből újítanák fel az elöregedett ivóvízhálózatot - írja a Népszava.

Ősztől a jelenlegi víz- és csatornadíj a lakosságnak csak havi 5 köbméterig maradna kedvezményes.

A kvóta fölött az átlagosan 7,33 köbméter használó magánszemélyektől is piaci árat kérnének. Ilyen információk keringenek.

Lassan mindenki számára láthatóvá válnak a hazai ivóvízhálózat sok évvel ezelőtt elkezdődött avulásának jelei – összegezte a sorozatos budapesti csőtörésekről, illetve az agglomerációs településeken bejelentett vízkorlátozásokról szóló híreket a Népszavának Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) elnöke.

Minden ivóvízhálózatba pumpált 100 liter vízből átlagosan 20-25 liter folyik el a törött vagy megrepedt csöveken keresztül.

A szakmai szervezet vezetője szerint egy sok éve elkezdődött leépülési folyamat következményével szembesülünk most.

Van ahol a hálózati veszteség eléri a 40-50 százalékot, tehát a víz közel fele nem jut el a fogyasztóhoz, ami rettentően nagy pazarlásnak számít – mutat rá Kurdi.

Különböző szakmai elemzések alapján 1000-3000 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy az ágazati infrastruktúra elérje a kor által megkövetelt műszaki- szolgáltatási színvonalat. Kurdi Viktor szerint a komplex felújítás főként a városokban rendkívül gondos tervezést és ütemezett kivitelezést kíván, emiatt a munkálatok a források megléte esetén is 10-15 évig tarthatnának.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek