Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Keseregnek a gyömrői szülők: mégsem újítják fel a kisiskolát

10perc.hu
2023. 06. 26.
Keseregnek a gyömrői szülők: mégsem újítják fel a kisiskolát

Feszült a hangulat Gyömrőn, mióta kiderült: a kormány lehúzta a Fekete István Általános Iskolát a felújítási listáról.

Pedig a suli homlokzatáról hullik a vakolat, a tornaterem mennyezete beázott, leszakadt, azt jelenleg is csupán fólia fedi. Tény, hogy a 100 éves Fekete István Általános Iskola felújítására a tervek már elkészültek, azokat mindegyik szakhatóság jóváhagyta, csak az építésre vártak.

A hírt keserűen fogadták a gyömrői szülők, hiszen több mint félezer kisdiák jár a Fekete István Általános Iskolába. Nekik esélyük sincs másik suliba átiratkozni, mert a kisvárosban mindenütt telt ház van. Gyenes Levente polgármester abban reménykedik, hogy egyedi kormányengedéllyel minél előbb megoldás születhet.

„Csak 2002-2013 között annyi tantermet fejlesztettünk a városban, aminek az árából egy teljesen új iskolát fel lehetett volna építeni – válaszolta az AcNews kérdésére a polgármester. - Tíz éve államosították az iskolákat, és évi 1 milliárd forinttal csökkentették a költségvetésünket, és az ő feladatuk lett az iskoláink fenntartása. Most azt várjuk, hogy az állam folytassa az általunk megkezdett iskolafejlesztéseket.”


A gyömrői gyerekek ideiglenesen konténerekben tanultak a most véget ért tanévben      Fotó: 10perc.hu 


„Ha beázik egy iskola, az az igazgató és a Klebersberg Központ felelőssége felelőssége” – utalt a gyömrői iskolára Gulyás Gergely a múlt csütörtöki Kormányinfón.

A gyömrői gyerekek ideiglenesen konténerekben tanulnak, amivel kapcsolatban Rétvári Bence áprilisban a parlamentben ezt mondta: „Az elején mindenki egy kicsit idegenkedik ezektől a konténerektől, aztán utána, amikor megszokják, akkor sokan inkább ott szeretnének órát tartani, hiszen ott a fűtési, klímaberendezési viszonyok sokszor előnyösebbek is.”

„Majdnem 600 diák jár ebbe az iskolába, aki nem a XXI. századhoz méltó körülmények között tanul. Abban reménykedem, hogy egyedi kormányengedéllyel minél előbb születhessen megoldás. Gulyás Gergely bejelentésével kapcsolatban pedig úgy vélem, nem az iskola igazgatója, hanem mindannyiunk felelőssége az infrastruktúra megteremtése” – szögezte le Gyenes Levente.

Az is tény, hogy a gyömrői városvezetés 2004-2005-ben 4 új tantermet, 2 új szertárat épített a Fekete István Általános Iskolában. Majd 2010-ben az alsó tagozat udvari bejáratát akadálymentesítette, felújította a homlokzatot és a tetőszerkezetet.

Főkép forrása:
10perc.hu

További cikkek