Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Eddig a covid miatt, mostantól viszont az orosz-ukrán háború okán hirdetett veszélyhelyzetet Orbán Viktor

10perc.hu
2022. 05. 24.
Eddig a covid miatt, mostantól viszont az orosz-ukrán háború okán hirdetett veszélyhelyzetet Orbán Viktor

Mindehhez előbb módosította az Alaptörvényt az új Országgyűlés, majd a kormányfő éjféltől bevezette a háborús veszélyhelyzetet, és holnapra ígérte az első intézkedéseket.

A kormány az alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon közzétett videóban. A kormányfő elmondta, minderre azért volt szükség, mert „a szomszédunkban háború zajlik. Egy olyan háború, amelynek még senki sem látja a végét.”

Hogy mindez mit jelent? Nos, ugyanazt, amit a koronavírus-járvány esetén jelentett, vagyis a kormány parlamenti kontroll nélkül hozhat döntéseket. Mindehhez előbb a kormánypárti kétharmados többség megváltoztatta az Alaptörvényt, azaz innentől kezdve már nemcsak a covid, hanem a háborúra hivatkozva is bevezetheti a kormány a veszélyhelyzetet.

Orbán Viktor hangsúlyozta, ez a háború folyamatos veszélyt jelent Magyarországra, kockára teszi a fizikai biztonságunkat és veszélyezteti a gazdaság és a családok energiaellátását és anyagi biztonságát is. Hozzátette, holnap mindenkit tájékoztatni fog az első döntésekről.

Főkép forrása:
MTI/Koszticsák Szilárd
Címkék:
#Koronavírus

További cikkek