EUR: 370,55 Ft
USD: 346,73 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,99 Ft
RON: 74,60 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

A Wagner-vezér szerint jöhet a béke, hisz teljesült Oroszország álma, megöltek rengeteg ukrán férfit

Orosz-ukrán háború
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Telegram

Jevgenyij Prigozsin egy videóban beszélt arról, hogy Moszkva elérte a célját Ukrajnában, itt az idő, hogy véget érjen a háború.

Az orosz Wagner-csoport vezére, Jevgenyij Prigozsin a Telegram-csatornáján arról beszélt, hogy Moszkvának be kellene fejeznie az ukrajnai háborút – számolt be róla a The Washington Post. Prigozsin a Kreml narrativájának megfelelően természetesen nem háborúról, hanem „különleges hadműveletről” szónokolt, amit szerinte azért kellene befejezni, mert Oroszország elérte a célját.

Prigozsin szerint Oroszország célja végig az volt, hogy nagyszámú urkán férfit öljenek meg, valamint az, hogy az életben maradtak elmeneküljenek az országból. A Wagner-vezér szerint emellett sikerült jelentős területeket szerezni Ukrajnától. Az egyik ilyen eredmény például, hogy az Azovi-tenger, illetve a Fekete-tenger nagy része fölött már orosz ellenőrzés van, valamint egy szárazföldi folyosó is van a Krím felé – írta a HVG.

Prigozsin úgy látja, mostantól arra kellene Moszkvának összpontosítania, hogy megvesse a lábát a megszerzett területeken. Sokan azt állítják, hogy a Kreml a Wagner-vezér videójával akarta szondáztatni a háborúpárti oroszokat, hogy milyen reakciót váltana ki a harcok feladása.