EUR: 385,90 Ft
USD: 354,52 Ft
CHF: 387,16 Ft
GBP: 436,63 Ft
RON: 78,41 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Volt védelmi miniszter-helyettes kivégzésére készül Irán

Nagyvilág
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Twitter/BBC

A brit-iráni kettős állampolgársággal rendelkező Akbari Shamkhani a vád szerint egy ingért és egy üveg parfümért cserébe érzékeny adatokat adott át a brit titkosszolgálatoknak.

Újabb kivégzésre készül Irán, igaz, ezúttal nem a tavaly ősz óta zajló kormányellenes tüntetésben résztvevők közül akasztanának fel valakit, hanem azt az Akbari Shamkhanit, aki védelmi miniszter helyettese volt a reformer Mohamed Khatami elnöksége idején, 1997 és 2005 között – írta a BBC.

A portálnak nyilatkozott Akbari felesége, aki elmondta, szóltak neki, menjen el egy utolsó tallákozásra, majd magánzárkába vitték a férfit. A brit-iráni kettős állampolgársággal rendelkező Akbari Shamkhani a vád szerint egy ingért és egy üveg parfümért cserébe érzékeny adatokat adott át a brit titkosszolgálatoknak.

Akbari mindvégig ártatlannak vallotta magát. A BBC Persian szerdán közzétett egy felvételt, amin Akbari arról beszél, hogy megkínozták, és arra kényszerítették, hogy olyan bűnöket valljon be, amelyeket nem követett el.Az Egyesült Királyság felszólította Iránt, hogy állítsák le a tervezett kivégzést és azonnal engedjék szabadon a férfit. Sürgős konzuli találkozót is kértek, de az iráni kormány nem ismeri el az irániak kettős állampolgárságát. James Cleverly külügyminiszter közösségi oldalán barbár rezsimnek nevezte Iránt, aki kizárólag politikai motivációja miatt akar egy embert kivégezni.