393.00 Ft

369.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

A volt devizahiteleseknek fájhat legjobban a hitelmoratórium

2021. 06. 03.

Egy 10 millió forint összegű, forintra váltott devizahitel esetén plusz 100 ezer forintot kellene kifizetnünk a moratórium és kamatemelkedés együttes hatása miatt.

A hitelmoratórium ideje alatt nem kell megfizetnünk a kölcsönünk havi törlesztőrészletét, akár 2021. augusztus végéig, de sajtóinformációk szerint a rászorulók számára meghosszabbítják majd 2022. június végéig. A szüneteltetés minden 2020. március 18-ig folyósított hitelre érvényes. Ugyanakkor dönthetünk úgy, hogy részleteket tovább fizetjük, ugyanis bármikor ki lehet lépni a szüneteltetésből.

A felhalmozott kamatot a hátralévő futamidő alatt havi egyenlő részletekben kell megfizetnünk a szüneteltetést követően, ugyanakkor bankok viszont nem számolhatnak fel plusz kamatot a moratórium alatt felhalmozott kamatra, ezzel a kamatos kamatozás negatív hatása erre az összegre nem érvényesül.

Ráadásul a moratóriumot követően a törlesztőrészlet nem haladhatja meg a szüneteltetés előtti összeget. Ezt a bankok úgy érik el, hogy a futamidőt meghosszabbítják. A törlesztő csak akkor emelkedhet meg, ha a szüneteltetés alatt a kölcsön kamata is megnőne. Ilyen például a bankmonitor.hu szakértői szerint a forintra váltott deviza hitelek kamata, amely emelkedett a moratórium ideje alatt.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek