393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Vigyázat, hétfő reggelig leállás jön a szépkártyás fizetésben!

10perc.hu
2023. 01. 08.
Vigyázat, hétfő reggelig leállás jön a szépkártyás fizetésben!

Ebben az időszakban szünetel a kártyaelfogadás, ahogy a mobilapplikáció összes funkciója is. A leállás a fizikai POS terminálokon és az online felületeken indított tranzakciókra egyaránt vonatkozik.

Január 9-étől élesedik a pihenőkártyák új szabályozása, ami némi zökkenőkkel jár. A kártyakibocsátó bankok kivétel nélkül üzemszünetet hirdettek vasárnap délutántól, illetve estétől hétfő reggelig. Ebben az időszakban sem fizetni, sem tájékozódni nem lehet.

Az enpenzem.hu információi szerint a rendszer módosítása miatt a K&H pihenőplasztikos szolgáltatása vasárnap este tíztől hétfő hajlani négyig szünetel. Az MKB 2023. január 8-án 23.30-tól várhatóan január 9-én reggel 8-ig tartó üzemszünetet hirdetett.

Az OTP SZÉP-kártya portálján már vasárnap reggeltől elérhetetlenné válnak egyes funkciók. Emellett a bank tájékoztatása szerint a pihenőplasztikokkal vasárnap délutántól hétfő reggelig nem lehet fizetni. Ebben az időszakban szünetel a kártyaelfogadás, ahogy a mobilapplikáció összes funkciója is. A leállás a fizikai POS terminálokon és az online felületeken indított tranzakciókra egyaránt vonatkozik.


A teljes keret ezután bármire – tehát szállással, a vendéglátással és a szabadidővel kapcsolatos szolgáltatásra is – elkölthető az elfogadóhelyeken     Fotó: Freepik


A kártyabirtokosoknak az előbbieken túl csak azt érdemes az átállással kapcsolatban tudnia, hogy hétfőtől minden korábban kapott juttatás a szálláshely alszámlára kerül. A teljes keret ezután bármire – tehát szállással, a vendéglátással és a szabadidővel kapcsolatos szolgáltatásra is – elkölthető az elfogadóhelyeken, amelyek nem változnak a korábbihoz képest.

A munkavállalók közül senki ne jöjjön zavarba, ha a terminálok még választást kérnek, akkor a szálláshelyet kell bejelölni, ott lesz ugyanis minden pénz. Ha valaki mást választ, nem fog tudni fizetni. Több időbe telik, mire elég lesz a legördülő menüből csak a SZÉP-kártyát már a szálláshely jelölés nélkül kiválasztani.

A munkáltatók esetében arra érdemes figyelni, hogy miután a bankok a különböző zsebekben levő pénzt automatikusan átteszik a szálláshelybe, a következő utalásokat már arra, vagyis a korábbi szálláshelyes számlaszámra kell irányítani. Ugyan átmeneti idő lesz, de érdemes az átállást minél előbb meglépni. A korábbi, több alszámlára menő utalást célszerű már most összevonni.


Hétfőtől minden korábban kapott juttatás a szálláshely alszámlára kerül    Fotó: Freepik


A bankok azt javasolják, hogy a szolgáltatók a honlapjukon, tájékoztató anyagaikon vezessék át a jogszabályi változásokat, illetve akinek van webshopja, ott a zsebválasztó kérdést 2023. január 9-én kapcsolja ki. Mindenki figyelmét felhívják arra, hogy új szerződést nem kell kötni.

A tavaly október 15-e előtt a kártyán levő összeget tekintet nélkül annak feltöltési idejére célszerű az idén május végéig elkölteni. Ami ugyanis 2023. május 31-ére megmarad, abból 15 százalékos egyszeri díjat vonnak le a bankok. Sokmilliárd forintról lehet szó.

A 2022. október 16-án érkezett juttatásra már a 365 nap ketyeg. Ebben az esetben 2023. október 15-én telik le az előírt határidő. Ez után a legkorábbi díjterhelési nap 2024. március 20. lesz. Addig tehát levonás nélkül elkölthető a pénz. Ha valaki 2023. március 21-én kap juttatást, neki 2024. március 21-én telik le a 365 nap, ezt követően a legközelebbi díjterhelési nap 2024. szeptember 20. lesz.

Főkép forrása:
kormany.hu

Hirdetés

További cikkek