392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Ukrajna készül a nagy ellentámadásra, miközben Bahmutnál még a régi szovjet fegyverekkel harcolnak

10perc.hu
2023. 04. 05.
Ukrajna készül a nagy ellentámadásra, miközben Bahmutnál még a régi szovjet fegyverekkel harcolnak

Az ukrán offenzíva a fagyok elmúlását követően indulhat meg, és a Donbaszban kitartó katonák nem titkolják, az ország jövője múlik a támadás sikerén.

Most mindenki arról beszél Bahmutnál, illetve a környékén, hogy végre-valahára megérkeztek a nyugati páncélosok, amik az alapját adják majd a heteken belül meginduló ukrán ellentámadásnak. Ugyanakkor azt sem titkolják, bizony a többségnek még mindig be kell érnie a régi, szovjet időkben gyártott, elavult fegyverekkel.

A The Guardian stábja nemrég ott járt a bahmuti csata közelében, ahol a katonák kihasználva a pillanatnyi szünetet a véres harcokban, éppen arról beszélgettek a majd tíz percnyi távolságra lévő város mellett, hogy mikor indul meg az ukrán offenzíva. Danyil, a 21 éves hadnagy, aki részt vett tavaly Kijev védelmében, nemrég végzett a lvivi katonai akadémián és most egy páncélos egység parancsnokaként vesz részt a bahmuti harcokban.

„A jövőnkért és azokért harcolunk, akik már életüket adták” – mondta Danyil, ám látszik rajta, ideges. Bevallja, ilyen kemény csatákban nem vett még részt. Kijevnél is rettegett, pedig az ehhez képest sokkal finomabb volt. De eldöntötte, végigcsinálja, holott az iskolapadban még nem gondolta, hogy valaha háborúba, véres küzdelembe kerül majd.


Danyil, a 21 éves hadnagy, aki részt vett tavaly Kijev védelmében, nemrég végzett a lvivi katonai akadémián     Fotó: The Guardian/Ed Ram


Ahogy a tavasz beköszön Ukrajnába, megindul az ellentámadás, ami az ukrán katonák szerint sorsdöntő lesz a hazájuk sorsát illetően. Szinte mindenki arról beszél, hogy az oroszok majd 10 hónapja képtelenek elfoglalni ezt a kisvárost – illetve, ami maradt belőle –, akkor miként tudnak majd ellenállni a fejlett nyugati haditechnikának, ami immár megérkezett Ukrajnába.

Az elmúlt héten 31 darab Leopard 2 érkezett Ukrajnába Németországból, Svédországból és Portugáliából , valamint 14 Challenger 2 harckocsi az Egyesült Királyságból. És rövidesen elkezdik szállítani az amerikai Abrams tankokat. Hetek múlva várható az ukrán D-nap.

De itt, a fák között, egy titkos helyen, néhány kilométerre Bahmuttól, a híres nyugati fegyvereknek egyelőre nyoma sincs. A katonák az 58 éves Alim kapitány vezetésével a régi szovjet szabványú T-64B-ből álló harckocsi egységgel veszik fel a harcot. „A design a hatvanas évekből származik, bár ezek nem annyira elavultak, mint sok másik, pedig néhány közülük harmincnyolc éves. Öregebbek a legtöbb katonámnál” – közölte Alim.


A katonák az 58 éves Alim kapitány vezetésével a régi szovjet szabványú T-64B-ből álló harckocsi egységgel veszik fel a harcot    Fotó: The Guardian/Ed Ram


Az offenzívára már mindenhol zajlik felkészülés. A frontvonalban harcoló 24. dandár gyalogos katonáit rohamléptekben képzi ki Magnus, a svéd hadsereg egykori hadnagya. „Ezek a katonák többnyire védekező harcot vívtak eddig a lövészárokban. A támadás egy teljesen más dolog” – mondja a hadnagy. Később maga vezeti az ukránokat egy bonyolult gyakorlaton, amelynek célja egy közeli kráter megszerzése, melyet két helyről is tűz alatt tart az ellenség.

A 24-es egység ha valamit, hát védekezni nagyon tud, hisz azok közé tartoznak, akik makacsul tartják Bahmutot, és november óta aktívan részt vesznek a második világháború óta Európában tapasztalt leghevesebb harcban. Kiderült, hogy a hadgyakorlatok ritka szabadságot jelentenek a katonák számára, néhány napot a holtzónában a hátul, mielőtt visszarendelnék őket a frontvonalba.


A frontvonalban harcoló 24. dandár gyalogos katonáit rohamléptekben képzi ki Magnus, a svéd hadsereg egykori hadnagya    Fotó: The Guardian/Ed Ram


Márciusban lelassult az oroszok előrenyomulása Bahmutban és környékén, és a városközpont környékén zajlanak a harcok. George Barros, az Institute for the Study of War katonai elemzője úgy véli, van okunk azt hinni, hogy Ukrajna képes visszavágni, mert nem merítette ki minden erejét. „Nem láttam semmi jelét, hogy Ukrajna bevetette volna a tartalékait Bahmutban – de Oroszország elit, légideszantos egységeket vetett be az ostromnál. Eddig eredmény nélkül” – állította az elemző.

Ma még távolinak tűnik a tavasz, a havazás és a nulla fokos hőmérséklet közepette. de jönni fog a meleg idő, és indulhat az ukrán ellentámadás. Ám egyelőre az offenzívával kapcsolatban ez az egyetlen dolog, ami biztos.

Főkép forrása:
The Guardian/Ed Ram

További cikkek