EUR: 371,06 Ft
USD: 348,05 Ft
CHF: 381,97 Ft
GBP: 429,95 Ft
RON: 74,68 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Újabb lépések a régi életünk felé

Belföldi hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: MTI/MTVA

Jövő hét csütörtöktől a kórházakban újra lehetőség lesz a tervezett beavatkozások, műtétek, valamint a rehabilitációs ellátások igénybevételére, míg május 25-től szervezhetők lesznek pótlólagosan a ballagások.

A kedvező járványügyi adatoknak és a kórházban ápoltak csökkenő számának köszönhetően újabb intézkedések következhetnek, amelyekkel vissza lehet térni a régi életünk felé. Május 10-től az iskolai és óvodai csoportok - felügyelő pedagógus jelenléte és a higiénés, járványügyi szabályok fokozott betartása mellett - ismét igénybe vehetik a közös használatú sportlétesítményeket.

Szintén hétfőtől az általános iskolák felső tagozatos diákjai és a középiskolások visszatérnek a jelenléti oktatáshoz, az egyetemeken és főiskolákon a rektor dönt a vizsgák rendjéről és arról, hogyan folytatódjon a gyakorlati képzés. Tanulmányi kirándulási június 15-ig, tehát a tanév végéig, csak osztályonként egynapos, vagy többször egynapos formában, tehát ott alvás nélkül valósíthatóak meg. Ami igazán jó hír, hogy május 25. után esetleges ballagási ünnepségek pótolhatóak, a tanévzáró ünnepségek megszervezhetőek. Erről hamarosan kiadják a kormányrendeletet, benne a betartandó szabályokkal.


A kórházakban újra lehetőség lesz a tervezett beavatkozások, műtétek, valamint a rehabilitációs ellátások igénybevételére    Fotó: freepik.com


Május 13-tól, azaz jövő hét csütörtöktől a kórházakban újra lehetőség lesz a tervezett beavatkozások, műtétek, valamint a rehabilitációs ellátások igénybevételére. Ezeket csak előre egyeztetett időpontban, a szabályok maximális betartása mellett lehet igénybe venni. Vagy védettségi igazolvány, vagy a beavatkozás előtt két nappal végzett negatív PCR-teszt, a beavatkozás napján pedig negatív antigén gyorsteszt kell hozzá. A kórházaknak ezeket az ellátásokat és kezeléseket mind térben, mind személyzetben a koronavírusos betegektől elkülönítve kell biztosítaniuk.