392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Tisztító hatású falfestmény, amely megegyezik 780 fa teljesítményével

Forrás: Converse City Forests
2020. 09. 07.
Tisztító hatású falfestmény, amely megegyezik 780 fa teljesítményével

Varsóban egy hatalmas falfestmény gondoskodik arról, hogy a környéken lakók frissebb levegőt lélegezzenek be – hasonlóan a bilbaói Guggenheim Múzeumhoz, ami a NASA által kifejlesztett, levegőt tisztító anyaggal vonta be a reklámhordozóit.

A levegőt tisztító anyagot a NASA fejlesztette ki: a megoldás a fotokatalízisen alapul. Ez egy, a napfény által kiváltott katalitikus folyamat, mely során a levegőben lévő oxigén és vízgőz a káros anyagok egyfajta tisztítószerévé alakul. Ezen az eljáráson alapszik az a festék, amit a felfestményhez is használtak.

Az eljárás alkalmazása olyan területeken lehet különösen hasznos, ahova nem lehet fákat ültetni.

Varsóban két lengyel művész, Dawid Ryski és Maciek Polak készített ilyen festékkel képet, a Converse City Forests projekt részeként egy forgalmas helyen, a Politechnika metróállomás mellett. Szakértők szerint a tisztító hatása megegyezik 780 fa teljesítményével.

A projekt keretében a kezdeményezést az amerikai Converse cipőgyártó cég indította el, 13 művésszel együttműködve nemcsak Varsóban, hanem további 11 nagyvárosban, így például Sydney-ben, Sao Paulóban, Limában és Bogotában is szeretnék így tisztítani a levegőt.

Főkép forrása:
Converse City Forests

Hirdetés

További cikkek