EUR: 371,06 Ft
USD: 348,05 Ft
CHF: 381,97 Ft
GBP: 429,95 Ft
RON: 74,68 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Tisztító hatású falfestmény, amely megegyezik 780 fa teljesítményével

Gazdasági hírek
Forrás: Converse City Forests
2 éve
Kiemelt kép: Converse City Forests

Varsóban egy hatalmas falfestmény gondoskodik arról, hogy a környéken lakók frissebb levegőt lélegezzenek be – hasonlóan a bilbaói Guggenheim Múzeumhoz, ami a NASA által kifejlesztett, levegőt tisztító anyaggal vonta be a reklámhordozóit.

A levegőt tisztító anyagot a NASA fejlesztette ki: a megoldás a fotokatalízisen alapul. Ez egy, a napfény által kiváltott katalitikus folyamat, mely során a levegőben lévő oxigén és vízgőz a káros anyagok egyfajta tisztítószerévé alakul. Ezen az eljáráson alapszik az a festék, amit a felfestményhez is használtak.

Az eljárás alkalmazása olyan területeken lehet különösen hasznos, ahova nem lehet fákat ültetni.

Varsóban két lengyel művész, Dawid Ryski és Maciek Polak készített ilyen festékkel képet, a Converse City Forests projekt részeként egy forgalmas helyen, a Politechnika metróállomás mellett. Szakértők szerint a tisztító hatása megegyezik 780 fa teljesítményével.

A projekt keretében a kezdeményezést az amerikai Converse cipőgyártó cég indította el, 13 művésszel együttműködve nemcsak Varsóban, hanem további 11 nagyvárosban, így például Sydney-ben, Sao Paulóban, Limában és Bogotában is szeretnék így tisztítani a levegőt.