393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Társasház: nem mindenre használható a felújítási támogatás

10perc.hu
2021. 04. 08.
Társasház: nem mindenre használható a felújítási támogatás

Abszolút nem egyértelmű, hogy egy közös tulajdonban lévő épület tetőszerkezetének felújítása vagy külső szigetelése vajon támogatott tevékenység-e.

A 2021-től elérhető otthonfelújítási támogatással a gyermeket nevelő családok kedvező feltételekkel újíthatják fel ingatlanjukat. A kedvezményből rengeteg dolog elvégezhető, ugyanakkor a munkálatok köre szűkül, ha valaki társasházban, vagy osztatlan közös tulajdonban lévő lakásban él. A bankmonitor.hu szakértői segítségével megnéztük, milyen helyzetekben kérdéses a felújítási támogatás használata a társasházak esetében.

Logikusan egy magánszemélynek, családnak adott támogatásból a család saját otthona újítható fel akkor is, ha az egy nagyobb épület része. Gyakorlatilag egy társasháznál az osztatlan közös részek megújítását nem lehet megfinanszírozni az otthonfelújítási támogatásból. Ezen előírás alapján egyértelmű, hogy egy társasházi közlekedő folyosó kifestésére, az ott lévő ablakok cseréjére, a közös lépcső szerkezet megerősítésére nem fordítható a kapott összeg.



Az azonban kevésbé egyértelmű, hogy egy ilyen épület tetőszerkezetének felújítása, az épület külső szigetelése vajon támogatott tevékenység-e. Hiszen az épület ezen részei szintén közös használatban vannak: nehezen elképzelhető, hogy a magánszemély csak a saját lakása feletti tetőt újítaná fel, vagy épp a saját külső falazatát szigetelné le. Érdemes szakemberhez, vagy közvetlenül a Magyar Államkincstárhoz fordulni abban az esetben, ha a tervezett munkálatokkal kapcsolatban kérdés merülne fel.



Ikerházak esetén gyakran előfordulhat, hogy az épület az ingatlan nyilvántartás szerint egy helyrajzi számon található, de két önálló lakásból áll. Ebben az esetben a család saját önálló lakrészére is kérhet támogatást, amennyiben használati megosztás, vagy bírósági határozat alapján az adott lakrész az igénylő család kizárólagos használatában van. Ebben az esetben sem lehet azonban a támogatásból közös részek felújítását megfinanszírozni.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek