EUR: 369,28 Ft
USD: 343,07 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,28 Ft
RON: 74,51 Ft
RSD: 3,15 Ft

Mai névnap:

Szombaton nyithatnak a teraszok

Belföldi hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Ugyanakkor változik a kijárási tilalom időpontja is, hiszen a nyitással együtt immár 23 órától hajnali ötig nem szabad az utcákon tartózkodni.

A Kormányinfón újabb korlátozások feloldását, illetve könnyítését jelentette be Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, péntekre eléri Magyarországon a beoltottak száma a 3,5 milliót – azaz az első vakcinát ennyien kapják meg – így a teraszok már szombaton megnyithatnak és este fél tízig nyitva lehetnek. Ugyanakkor a kijárási korlátozás kezdetét 23 órára módosítják szintén szombattól. Gulyás hozzátette, újabb könnyítések majd akkor várhatóak, ha a beoltottak száma eléri a 4 milliót.

Noha ezzel az intézkedéssel sok terasz újra megkezdheti a működését, a vendéglátósok ettől függetlenül még májusban is jogosultak lesznek a bértámogatásra. A teraszok nyitásával kapcsolatban továbbra is élnek azok a szabályozások, miszerint az előírt távolságtartást be kell tartani, az alkalmazottak számára kötelező a maszk hordása, míg utóbbit a vendégeknek nem teszik kötelezővé.

A miniszter azt is  elmondta, 60-75 százalékos átoltottság mellett lenne meg a társadalmi immunitás. Az oktatásról szólva úgy fogalmazott, hogy helyes volt a döntés az óvodák, valamint az iskolák alsó tagozatainak megnyitása a hét elején. Az óvodások 60, az iskolások 75 százaléka élt ezzel a lehetőséggel, és ez az arány napról napra növekszik szerinte.