392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Szexuális zaklatással vádolják New York állam kormányzóját

10perc.hu/Fiát Gábor
2021. 03. 18.
Szexuális zaklatással vádolják New York állam kormányzóját

Joe Biden amerikai elnök szerint le kell mondania Andrew Cuomónak, ha beigazolódnak az ellene felhozott vádak.

Andrew Cuomót számos nő – köztük több korábbi munkatársa - azzal vádolja, hogy szexuálisan zaklatta őket, illetve nem megfelelő viselkedést tanúsított irányukban. Munkahelyi zaklatás az egyik vádpont, melybe beletartozik házi kedvencek nevének kölcsönzése a kolléganők megszólításakor, megjegyzések tétele megjelenésükkel kapcsolatosan, nem kívánt testi érintések, puszik csattanása, továbbá kérdések a hölgyek szexuális életével kapcsolatban.

Sőt, New York állam kormányzójának egy volt beosztottja kijelentette, hogy tavaly év végén tapogatta őt a blúza alatt a politikus Albany-i villájában. A harmadik mandátumát töltő kormányzó tagadja, hogy bármelyik nőt nem illő módon valaha megérintette volna – adta hírül az AP hírügynökség. Ráadásul szövetségi vizsgálat is folyik Andrew Cuomo ellen: azt ellenőrzik, hogyan kezelte a kormányzó adminisztratív hivatala a koronavírus járvány kitörésekor a New York-i idősotthonokból beérkező adatokat.

Letitia James New York- i főállamügyész múlt héten Joon Kim korábbi szövetségi ügyészt és Anne Clark munkahelyi diszkriminációval foglalkozó ügyészt bízta meg a vizsgálat lefolytatásával. Teljes idézési jogkörrel vannak felruházva, az eredményről nyilvános jelentés készül majd. A kormányzó egyik vádlóját több mint 4 órán keresztül hallgatták meg az ügyészek.



Több demokrata párttársa is lemondásra szólította fel a politikust, köztük két New York-i szenátor: Chuck Schumer és Kirsten Gillibrand. Cuomo nem akar távozni hivatalából, arra kérte a New York-iakat, várják meg a vizsgálat eredményeit. Egy az ABC News hírcsatornának adott interjúban Joe Biden amerikai elnök kijelentette, Cuomo kormányzónak távoznia kell hivatalából, ha a New York-i főállamügyész által vezetett vizsgálat igazolja a Cuomot szexuális zaklatással vádoló nők állításait. Az ügy folytatása vádemelés lehet. Komolyan kell venni az ügyet, ki kell vizsgálni, mi történt. A vizsgálat folyamatban van – tette hozzá az elnök.

Az ügy pikantériája, hogy Biden elnököt is megvádolták korábban szexuális zaklatással. Stábjának egykori tagja, Tara Reade azt állította, Joe Biden tapogatta és megcsókolta őt az amerikai kongresszus épületének alagsorában még 1993-ban. Biden tagadta a vádakat. Segítségére siettek mostani és korábbi női munkatársai, akik egybehangzóan állították, soha nem tapasztaltak semmi ehhez hasonlót.

Főkép forrása:
AP

További cikkek