392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Szenzációs régészeti leletet találtak Dél-Afrikában

10perc.hu
2020. 11. 10.
Szenzációs régészeti leletet találtak Dél-Afrikában

Az emberi faj közeli rokonának kétmillió éves koponyáját tárták fel Dél-Afrikában, a különleges lelet új információkkal szolgál az emberi evolúcióról.

Igazi régészeti csoda került elő 2018-ban Dél-Afrikában, ám a világ csak most értesülhetett minderről, miután megjelent a kutatásban részt vett tudósok publikációja - számolt be a hírről a BBC. A lelet egy olyan koponya, ami egy hím Paranthropus robustushoz tartozik, mely a modern ember közvetlen ősének, a Homo erectusnak rokon faja. A két faj nagyjából egy időben élt, a Paranthropus robustus viszont korábban kihalt.

"A legtöbb fosszilis lelet csak egy fog itt-ott, így nagyon ritka, hogy ilyet találunk, a tudomány szempontjából mindez hatalmas szerencse" - jelentette ki  Angeline Leece, a melbourne-i La Trobe Egyetem kutatója, aki megtalálta a koponya töredékeit a Johannesburgtól északra található Drimolan régészeti lelőhelyen, mindössze néhány méterre attól a helytől, ahol 2015-ben egy gyermektől származó, hasonló korú Homo erectus koponyára bukkantak.

A Nature, Ecology and Evolution című tudományos lapban megjelent publikáció szerint három hominin (emberszerű) faj élt egy időben Dél-Afrikában egymással versengve. A Paranthropus robustusnak nagy fogai és kis agya volt, ellentétben a Homo erectussal, melynek fogai kicsik, agya nagy volt. Úgy vélik, az ősi faj étrendje főként kemény növényekből, például gumókból és kérgekből állt. A tudósok kijelentették, végül az evolúciós versenyt a Homo erectus nyerte, a lelet alapján kétmillió évvel ezelőtt a Paranthropus robustus sokkal elterjedtebb volt a vidéken, mint a Homo erectus.

Főkép forrása:
wikipedia.org

További cikkek