387.72 Ft

359.70 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Rózsaszín október

10perc.hu
2022. 10. 14.
Rózsaszín október

Motoros csillagtúra és felvonulás, közös séta rózsaszín lufival, esernyővel vagy épp szélforgóval a mellrák megelőzéséért.

Lehetnének ezek a programok egy kellemes őszi hétvégi ajánló részletei is, azonban a pinktóber vagy rózsaszín október nem valamiféle újabb közösségi médiában terjedő kihívás, hanem egy hónap, amikor mindenütt rózsaszínű, pink szalagok, karkötők, lufik hívják fel a figyelmet a mellrák betegség megelőzésére.

A mellrák elleni küzdelem világnapját október 1-jén ünnepeljük minden évben, azonban 1985 óta a rózsaszín október nevű kampány egész hónapban arra hívja fel a figyelmet, hogy a szűrések és a betegség korai felismerése életeket menthet.

Hazánkban évente körülbelül 9000 embert diagnosztizálnak emlődaganattal, és bár az emlőrák az egyik leggyakrabban előforduló női daganatos betegség, ne felejtsük el, hogy férfiaknál ugyanúgy kialakulhat.


Hazánkban évente körülbelül 9000 embert diagnosztizálnak emlődaganattal      Fotó: freepik.com


A mellrák kialakulásáról, a betegséggel szembeni küzdelemről, a megelőzés és a korai diagnózis fontosságáról számtalan forrásból tájékozódhatunk.

Kiindulásként a „200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról” ismeretterjesztő és betegoktatási cikksorozat szolgálhat, ami a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság szakmai partnerségével működő Rákgyógyítás.hu nonprofit betegtájékoztató oldalon érhető el, és ahol a legújabb orvosi gyakorlatot és terápiás ajánlásokat is közérthetően ismertető összefoglalót találunk az emlőrákról.

Ha pedig valaki szeretné megismerni a sztorit a rózsaszín szalag mögött, ő elolvashatja Charlotte Haley történetét, aki maga is beteg volt, és saját étkezőjéből indította el mellrákellenes mozgalmát, az Egészség Hídja oldalán.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek