387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Halálos, mutáns vírust hoztak létre kínai kutatók

10perc.hu
2024. 05. 07.
Halálos, mutáns vírust hoztak létre kínai kutatók

Kínai kutatók laboratóriumi körülmények között mutáns vírust hoztak létre, ami ha kiszivárog súlyos következményei lehetnek.

Kínai tudósok legújabb kutatásai új fejezetet nyitnak az Ebola vírus megértésében és az ezzel kapcsolatos biológiai biztonság kihívásaiban. Egy friss tanulmány szerint a Hebei Orvostudományi Egyetem kutatói laboratóriumi körülmények között létrehoztak egy mutáns Ebola vírust, mely súlyos szisztémás betegségeket és halált okozott a kísérleti hörcsögökben.

A kutatás célja az volt, hogy megértsék az Ebola vírus terjedésének és tüneteinek mechanizmusát, valamint hogy újabb modellt alakítsanak ki az ebola elleni gyógymódok és vakcinák fejlesztéséhez. A vírus egyes fehérjéit kombinálták egy állatállomány fertőző betegségével, létrehozva egy újfajta kísérleti kórokozót, melynek hatásai hasonlóak voltak az emberi Ebola vírus okozta tünetekhez - írja a Daily Mail.

A kísérlet során a kutatók azt tapasztalták, hogy a fertőzött hörcsögök súlyos szisztémás betegségeket fejlesztettek ki, beleértve a többszervi elégtelenséget. Az egyik legjelentősebb és megrázó tünet az volt, hogy a fertőzött állatok váladékot kezdtek termelni a szemükben, ami látászavarokhoz és szövődményekhez vezetett.

Bár a kutatás előremutató lehet az Ebola elleni védekezés szempontjából, aggodalomra ad okot a biológiai biztonság szempontjából. Az Ebola vírust a 4-es szintű biológiai biztonsági (BSL-4) laboratóriumokban kell kezelni, melyek nagyon szigorú biztonsági előírásoknak felelnek meg. Az ilyen típusú kutatások azonban felvetik a laborszivárgások kockázatát, amelyek súlyos következményekkel járhatnak.

Azonban a kutatók szerint az ilyen típusú kísérletek nélkülözhetetlenek az Ebola vírus megértésében és elleni védekezési stratégiák fejlesztésében. Az új modellnek köszönhetően lehetőség nyílik az Ebola elleni gyógyszerek és vakcinák hatékonyságának tesztelésére, ami hozzájárulhat a jövőbeli járványok megelőzéséhez és kezeléséhez.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek