387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

A gazdagok kiváltsága lesz ez is? Duplázódtak az esküvőárak 2024-re

10perc.hu
2024. 05. 06.
A gazdagok kiváltsága lesz ez is? Duplázódtak az esküvőárak 2024-re

Egy boldogító igen kimondása és az ahhoz kapcsolódó ceremónia ára idén 8-10 millió forint környékén áll meg, ami rendesen megtépázzák a házasodó párok és családjaik költségvetését.

Májusban veszi kezdetét a nem hivatalos esküvőszezon, és egészen szeptemberig, akár októberig is kitart, bár aki bevállal egy szép novemberi vagy januári keddi napot, az sokat spórolhat az amúgy egyre borsosabb költségeken. 2019-hez képest ugyanis konkrétan megduplázódtak a költségek, amit 5 éve 4 millió forintból ki lehetett hozni, az 2024-ben már inkább 8-10 millió forint környékén áll meg, és ez az előrejelzések alapján jövőre újabb 10 százalékkal lesz drágább.

A fenti, igencsak gyomorbavágó kezdés után szinte mindenki beláthatja, a mai gazdasági helyzetben szinte kiváltság egy esküvő, kevés 20-as, korai 30-as éveikben járó fiatal engedheti meg magának családi segítség nélkül. Sőt, talán azzal együtt sem. Persze ezek az árak csak a korábban megszokott esküvőkre vonatkozik, nem pedig éppen az anyagiak miatt egyre több szerepet kapó, az esküvői vacsorát helyettesítő grillpartykra.

Mini és mikro esküvők a covid után nagyon elterjedtek, és ez még mindig tart. Sok pár intimebb szertartást képzel el, ennek nagy előnye, hogy több figyelmet kapnak a vendégek - mondta el a Pénzcentrumnak Varga Vivien esküvőszervező.

Szintén komoly változás, hogy a fenntarthatóság is komoly szempont lett a mostani fiatal korosztály számára. Ma már rengeteg menyasszonyos Facebook csoport van, hol nem csak ötleteket, praktikákat osztanak meg egymással a nők, hanem használt dekor is gazdát cserél, így például egy asztali futót, asztaldekor, felírótáblát vagy fotóssarokba szánt álarcokat 3-szor, 4-szer, 5-ször is tudnak használni.

Első és legnehezebb feladata a párnak a helyszínkeresés, ha már tudják, kiket hívnak meg, a létszámhoz keresik aztán a tökéletes lokációt. Sokat lehet spórolni, ha már eleve esküvőhelyszínnek van szánva és nem a párnak kell feldíszíteni, feldíszíttetni, és persze fenntarthatóbb is. Ha a helyszín megvan, azaz a keret, onnantól el lehet kezdeni szervezni a többit, kiválasztani a szolgáltatókat. Szolgáltatók közül elsőként az ételszállítót érdemes kiválasztani - feltéve, ha az adott helyszín ezt nem biztosítja. Mivel jellemzően ez a legdrágább tétel, itt is igaz lesz a mondás, miszerint minél messzebb kerülünk a fővárostól, annál olcsóbb minden. Amin lehet még spórolni, az a szezon: egészen más árakat fogunk látni mondjuk novemberben, mit júliusban, de akik bevállalnak egy szép keddi napot a hétvége helyett, azok is jelentős összeget takaríthatnak meg.

Amire viszont figyelni kell, azok a bújtatott költségek, hiszen amit elhangzik a bűvös “esküvő” szó, a szolgáltatók egyből vérszemet kapnak, és nem ritkán hirtelen megduplázódnak az árak. És ez nem túlzás. Mészáros Barbara esküvőszervező elmesélte, amikor egy cukrászdától kértek árajánlatot sima egyszerű, fehér esküvői tortára, 2 ezer forint/szelet árat kaptak. Majd beküldte a menyasszonyt ugyanarra a helyre, aki az “édesanyjának rendelt” egy ugyanilyen tortát, hirtelen 900 forint/szelet áron sikerült megvennie. Volt olyan eset, hogy útközben kiderül, a tervezettnél végül több vendég érkezik, a catering költsége viszont nem a vendégek létszámnövekedésével egyenes arányban emelkedik, hanem mondjuk 3 plusz vendég után 20 százalékkal. De figyeljünk a személyzet túlórájára is: van ahol 150-200 ezer forintot is elkérnek miden megkezdett plusz óráért.

Egy 2019-es esküvő számai alapján egy 100 fős rendezvény, a teljes csomag dj-vel, székbérléssel, az összes étkezéssel, a dekorációval együtt nem érte el a 4 millió forintot, és ebben benne volt 34 szoba is a vendégek részére. Ma ugyanez már 8-10 millió forintba kerül, tehát megduplázódtak az árak gyakorlatilag.

40-45 ezer forint 2024-ben egy főre a csomag, ami az ételt és az italt tartalmazza, tehát 100 főnél már csak ez 4-4,5 millió forint. Ami tehát régen egy komplett esküvő ára volt, azt a pár ma már elkölti ételre, italra. De évről évre egyre nőnek a költségek, 2023 és 2024 között nagyjából 10 százalékot emelkedtek az árak a szervező szerint. Nagyot változott az esküvők mérete is: korábban csak 200-250 fős rendezvény számított nagynak, ma már a 100-150 fős is egyre ritkább. De jellemző az is, hogy már nincsenek hajnalig, reggelig tartó bulik, a legtöbb esküvő 2-fél 3 körül véget szokott érni. Egyre nagyobb trend a kinti esküvő, zöld környezet, de ilyen esetben mindig tervezni kell egy közeli B helyszínt rossz idő esetért. De örök klasszikus a kastélyos esküvő is, az nem múlik el, főleg a külföldön élő magyarok szeretik ezt.

Ma már 1-1,5 évvel az esküvő előtt elkezdik szervezni a párok a nagy napot, holott a szakember szerint 6-8 hónap elég lenne bőven az előkészületekre. De mivel a helyszínt már évekkel korábban befoglalják, ez tulajdonképpen egy öngerjesztő folyamat. Ráadásul januárban - februárban esélytelen már az adott évre foglalni, tehát most már 2025-re veszik fel az időpontokat, adják az ajánlatokat.

Ez viszont azt jelenti, hogy már látjuk a 2025-ös árakat, tehát meg tudjuk mondani, mennyibe fog kerülni a lagzi jövőre, milyen mértékű áremelésre lehet majd számítani. Van, aki 20 százalékot mond. Irdatlan ára lesz lassan az esküvőnek. Mára gyakorlatilag elolvadt a különbség egy londoni és egy budapesti esküvő költségei között – összegzett Mészáros Barbara.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek