387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Mozgással a rossz genetika ellen is dolgozhatunk

10perc.hu
2024. 05. 04.
Mozgással a rossz genetika ellen is dolgozhatunk

Egy friss tanulmány optimista eredményeket mutatott ki.

Egy új tanulmány szerint az egészséges életmód akár 60%-kal is ellensúlyozhatja a genetika hatását és további öt évvel meghosszabbíthatja az életet. A kutatás elsőként vizsgálta meg ezt a kérdést, és arra jutott, hogy a helyes életvitel jelentős mértékben befolyásolhatja a genetikai tényezőket - közölte a The Guardian.

A tanulmány megállapította, hogy noha a genetika önmagában 21%-kal nagyobb kockázatot jelenthet korai halálra, az emberek javíthatnak az esélyeiken. A részletes kutatásokból kiderült, hogy egyesek genetikailag hajlamosak lehetnek rövidebb életre. Emellett közismert tény, hogy az életmódbeli tényezők, különösen a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az étrend és a testmozgás hatással lehetnek az élettartamra.

A kutatások több hosszú távú vizsgálat eredményei alapján egy egészséges életmód akár 62%-kal is ellensúlyozhatja az életet rövidítő gének hatásait és akár öt évvel is meghosszabbíthatja az életet. A kutatás eredményeit a BMJ Evidence-Based Medicine című folyóiratban tették közzé.

"A tanulmány felfedi az egészséges életmód kulcsfontosságú szerepét a genetikai tényezők élettartamra gyakorolt hatásának csökkentésében" - állapították meg a kutatók. "A közegészségügyi politikák, amelyek az egészséges életmód javítására irányulnak, erőteljes kiegészítői lehetnek a hagyományos egészségügyi ellátásnak, és csökkenthetik a genetikai tényezők befolyását az emberi élettartamra."

A tanulmányban 353,742 résztvevő vett részt az Egyesült Királyság Biobankjából, és azt mutatta ki, hogy azok, akiknek magas a genetikai kockázata a rövidebb életnek, 21%-kal nagyobb kockázattal rendelkeznek a korai halálra, összehasonlítva azokkal, akiknek alacsony a genetikai kockázata, függetlenül az életmódjuktól. Ugyanakkor azok, akik egészségtelen életmódot folytatnak, 78%-kal nagyobb eséllyel halnak meg korábban, függetlenül a genetikai kockázattól - állapították meg a Kínai Zhejiang Orvostudományi Egyetem és az Edinburghi Egyetem kutatói.

A tanulmány megállapította, hogy az egészségtelen életmód és a rövidebb életre szóló gének több mint kétszeresére növelték a korai halál kockázatát azokhoz képest, akiknek szerencsésebb gének és egészséges életmódjuk van. 

"A magas genetikai kockázattal rendelkező résztvevők körülbelül 5.22 évvel meghosszabbíthatják az élettartamukat 40 éves korban egy kedvező életmód segítségével." Az "optimális életmódkombináció" egy hosszabb életre "soha nem dohányzás, rendszeres testmozgás, megfelelő alvásmennyiség és egészséges étrend."

A tanulmány átlagosan 13 évig követte az embereket, amely alatt 24,239 haláleset fordult elő. Az embereket három genetikailag meghatározott élettartam-kategóriába sorolták, beleértve a hosszú (20.1%), köztes (60.1%) és rövid (19.8%) élettartamot, valamint három életmódpontozási kategóriát, beleértve a kedvezőt (23.1%), közepes (55.6%) és kedvezőtlen (21.3%). A kutatók poligén kockázati pontszámokat használtak több genetikai változó vizsgálatára annak érdekében, hogy megállapítsák egy személy általános genetikai hajlamát egy hosszabb vagy rövidebb élethez. Más pontszámok arra vonatkoztak, hogy az emberek dohányoztak-e, ittak-e alkoholt, sportoltak-e, testalkatuk, egészséges étrendjük és alvásuk volt-e.

Címkék:
#Egészség

További cikkek