Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Választás 2024: Mi a különbség az EP, a Tanács és az Európai Bizottság között?

10perc.hu
2024. 05. 11.
Választás 2024: Mi a különbség az EP, a Tanács és az Európai Bizottság között?

Az Európai Unió (EU) működésében három fő intézmény játszik kulcsszerepet: az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság.

Ezek az intézmények eltérő hatáskörökkel rendelkeznek és különböző módon működnek. Az Európai Parlament jogalkotással, felügyelettel és költségvetéssel foglalkozik, míg az Európai Tanács az EU politikai prioritásait határozza meg és stratégiai döntéseket hoz. A Bizottság pedig végrehajtja az uniós jogszabályokat és felügyeli az uniós költségvetést.

Európai Parlament

Az Európai Parlament jogalkotással, felügyelettel és költségvetéssel foglalkozik. A Parlament tagjai uniós jogszabályokat fogadnak el, felügyelik az Európai Bizottság munkáját és jóváhagyják az uniós költségvetést. Az uniós tagállamok az Európai Parlamentben a népességük arányában képviseltetik magukat, de a képviselők száma 6 és 96 között változhat egy országban, összesen pedig nem haladhatja meg a 750 főt. 

A képviselők politikai hovatartozásuk alapján csoportosulnak, nem pedig állampolgárságuk szerint.

Az elnök képviseli a Parlamentet más uniós intézmények és a külvilág előtt, és ő mondja ki az utolsó szót az uniós költségvetés jóváhagyása során.

Európai Tanács

Az Európai Tanács az EU politikai prioritásait határozza meg és stratégiai döntéseket hoz. Üléseit az EU tagországainak állam- és kormányfői alkotják, és az elnök vezeti. Feladatai közé tartozik az EU kül- és biztonságpolitikájának meghatározása és magas szintű tisztségek betöltése. Az Európai Tanács az EU tagállamainak állam- és kormányfőiből, valamint az Európai Tanács elnökéből és az Európai Bizottság elnökéből áll. 

Az elnök összehívja és vezeti az üléseket, amelyre a tagok választják. Mandátuma 2,5 évig tart és egyszer megújítható. 

Az elnök az EU-t képviseli nemzetközi szinten. Az Európai Tanács évente általában négy alkalommal ülésezik, de sürgős esetekben az elnök összehívhat rendkívüli ülést. 

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság végrehajtja az uniós jogszabályokat és felügyeli az uniós költségvetést. A Bizottság tagjai különböző szaktárcákért felelnek, és uniós jogszabályjavaslatokat terjesztenek elő az Európai Parlament és a Tanács elé.

Az intézmény politikai irányítását a 27 tagú biztosok testülete látja el, melynek élén a Bizottság elnöke áll. Ő dönti el, hogy a biztosok melyik területért felelnek. 

A testület tagjai közé tartozik a Bizottság elnöke, nyolc alelnök (köztük három ügyvezető alelnök és az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője), valamint 18 biztos, akik különböző szaktárcákat irányítanak.

Az Európai Parlament, Tanács és Bizottság együttesen alkotja az Európai Unió intézményi rendszerét, amelynek célja az uniós döntéshozatal hatékonyságának és átláthatóságának biztosítása.

Az Európai Parlament, Tanács és Bizottság további feladatairól az alábbi oldal ad részletes tájékoztatást.


További Európai Parlamenti Választásokkal kapcsolatos hírekért, információkért kövesd Választás 2024 rovatunkat!

Főkép forrása:
Creative Commons/Christian Lambiotte

További cikkek