392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Rendőrgyilkosság: az ügyvéd szerint túlkapás, a kapitányi vizsgálat szerint szabályszerű volt Sz. Szilárd elfogása

10perc.hu
2023. 01. 18.
Rendőrgyilkosság: az ügyvéd szerint túlkapás, a kapitányi vizsgálat szerint szabályszerű volt Sz. Szilárd elfogása

Egy igazságügyi orvosszakértő úgy véli, akkor sem kerülheti el a 35 éves gyanúsított a felelősségre vonást, ha az eljárás végén azt állapítják meg, hogy nem beszámítható.

Ahogy azt sejteni lehetett, máris megindult a találgatás, hogy az újbudai rendőrgyilkosság esetében szakszerű volt-e a járőrök fellépése, illetve jogukban állt-e lábon lőni a menekülő Sz. Szilárdot, aki két késszúrással megölte Baumann Péter főtörzsőrmestert, míg megsebesítette annak két társát.

Szakszerű és arányos volt a rendőri intézkedés - ezt közölte az Országos Rendőr-főkapitányság az Újbudán meggyilkolt Baumann Péter ügyében történt vizsgálat alapján. „A kivizsgálás megállapította, hogy mind a lőfegyverhasználat, mind a munkatársaim által alkalmazott egyéb kényszerítőeszközök használata, alkalmazása jogszerű és szakszerű volt és az arányosság követelményének is megfelelt" – közölte Gál Kristóf, az ORFK szóvivője.


Szakszerű és arányos volt a rendőri intézkedés, ami végül Baumann Péter főtörzsőrmester halálához vezetett     Fotó: MTI/Máthé Zoltán


Az ATV Híradó által megkérdezett ügyvéd viszont állítja: aránytalan volt, hogy a menekülő gyanúsítottat lábon lőtték. „Önmagában az intézkedés, ismerve a hatályos szabályokat, aránytalan volt" – fogalmazott Németh Márk ügyvéd, aki hozzátette, a rendőröknek egy különleges helyzetben nagyon gyorsan kellett döntést hozniuk.

„Álláspontom szerint teljes mértékben aránytalan volt az, hogy a menekülő gyanúsított vonatkozásában lőfegyvert használunk, de mindenképpen a rendőrök védelmére szeretnék kelni abban az esetben, hogy nem mindennapos szituáció ez. Nagyon nehezen mérték fel, hogy valójában mi lett volna a megfelelő intézkedés" – közölte az ügyvéd.


Sz. Szilárdon a drogelvonást is el kell végezni rajta, mégpedig annak érdekében, hogy kihallgatható legyen a férfi    Fotó: kuruc.info


Sz. Szilárdot január 15-én a budapesti Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyintézetbe szállították, ahol legkevesebb 30 napig tartózkodik majd. Fodor Miklós igazságügyi orvosszakértő az ATV Híradó kérdésére elmondta, hogy drogelvonást is el kell végezni rajta, mégpedig annak érdekében, hogy kihallgatható legyen a férfi.

Úgy látja a szakember, hogy akkor sem kerülheti el Sz. Szilárd a felelősségre vonást, ha az eljárás végén azt állapítják meg, hogy nem beszámítható. „Mindenképp vádlott lehet, ettől függetlenül, csak megállapítják, hogy milyen fokban volt beszámítható a gyilkosság elkövetésekor. Enyhe fokról szó sem lehet, mert három embert szúrt meg, és az egyik meghalt" – hangsúlyozta Fodor Miklós.

Főkép forrása:
MTI/Mihádák Zoltán

További cikkek