392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Razzia indul a parlagfű miatt

10perc.hu/KM
2021. 06. 10.
Razzia indul a parlagfű miatt

A kormányhivatal a mulasztóval szemben, minden esetben növényvédelmi bírságot szab ki, melynek összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Pár hét és óriási bírságra számíthatnak országszerte a kertesház illetve a telektulajdonosok, ha parlagfű van a területükön. Tavaly több mint 2600 esetben szabtak ki a hatóságok, növényvédelmi bírságot. Ráadásul két éve megszűnt a földtulajdonosok és földbérlők kötelező parlagfűirtására vonatkozó türelmi idő, ami azt jelenti, hogy egész évben kötelező a parlagfű ellen védekezni!

Június 30-ig minden földhasználó köteles az adott évben az ingatlanján a parlagfű virágbimbójának a kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani a 2008. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: Élv.) 17. § (4) bekezdése értelmében.



A kormányhivatal a mulasztóval szemben, minden esetben növényvédelmi bírságot szab ki, melynek összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. A büntetés mértékét esetenként a fertőzött terület nagyság, valamint a parlagfűvel való felületi borítottság határozza meg.

Hazánkban a leggyakoribb pollenallergiát okozó gyomnövény a parlagfű. Júliustól az első fagyokig virágzik. A virágzás csúcsa augusztus közepére illetve szeptember elejére esik, rendkívül szívós, életképes növény bármilyen talajon meg tud élni ezért is kötelező az irtása. Egyetlen növény 8 milliárd pollent is képes termelni, amely szeles időben több mint hatvan kilométeres területre is el tud jutni.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek