EUR: 371,06 Ft
USD: 344,40 Ft
CHF: 380,80 Ft
GBP: 431,74 Ft
RON: 74,74 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Razzia indul a parlagfű miatt

Belföldi hírek
10perc.hu/KM
1 éve
Kiemelt kép: freepik.com

A kormányhivatal a mulasztóval szemben, minden esetben növényvédelmi bírságot szab ki, melynek összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Pár hét és óriási bírságra számíthatnak országszerte a kertesház illetve a telektulajdonosok, ha parlagfű van a területükön. Tavaly több mint 2600 esetben szabtak ki a hatóságok, növényvédelmi bírságot. Ráadásul két éve megszűnt a földtulajdonosok és földbérlők kötelező parlagfűirtására vonatkozó türelmi idő, ami azt jelenti, hogy egész évben kötelező a parlagfű ellen védekezni!

Június 30-ig minden földhasználó köteles az adott évben az ingatlanján a parlagfű virágbimbójának a kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani a 2008. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: Élv.) 17. § (4) bekezdése értelmében.


A parlagfű virágzásának csúcsa augusztus közepére illetve szeptember elejére esik     Fotó: freepik.com


A kormányhivatal a mulasztóval szemben, minden esetben növényvédelmi bírságot szab ki, melynek összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. A büntetés mértékét esetenként a fertőzött terület nagyság, valamint a parlagfűvel való felületi borítottság határozza meg.

Hazánkban a leggyakoribb pollenallergiát okozó gyomnövény a parlagfű. Júliustól az első fagyokig virágzik. A virágzás csúcsa augusztus közepére illetve szeptember elejére esik, rendkívül szívós, életképes növény bármilyen talajon meg tud élni ezért is kötelező az irtása. Egyetlen növény 8 milliárd pollent is képes termelni, amely szeles időben több mint hatvan kilométeres területre is el tud jutni.