393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Pluszköltségek ingatlanok vásárlásakor

10perc.hu
2021. 01. 08.
Pluszköltségek ingatlanok vásárlásakor

Az illetékre, az adózásra, a közjegyzői díjra is célszerű figyelni egy lakásvásárlásnál, nemcsak az ingatlan vételárára.

Nem eshet senki ingatlanvásárláskor abba a hibába, hogy kizárólag a vételárra koncentrál, és a felmerülő egyéb költségekről egyszerűen megfeledkezik. Utóbbiak ugyanis több tízezer forinttól akár a milliós nagyságrendet is elérhetik. Hogy melyek a legfontosabb pluszköltségek? Nos, például az ingatlanszerzési illeték, az ingatlanközvetítői jutalék és a közjegyzői díj.

Az OTP Ingatlanpont összeszedte egy közleményben, hogy a vevők nagy részének mely kiadásokra kell odafigyelniük ingatlanvásárlás esetén. Például az ingatlantípustól függetlenül a lakásvásárlók nagy részének idén is be kell fizetnie az ingatlanszerzési illetéket, amely a vételár négy százaléka. Persze vannak ez alól kivételek, hiszen nem kell fizetni az építési telek megvételekor – feltéve, ha négy éven belül felépül a ház –, de szintén mentesül az illetéktől, ha házastársak vagy egyenes ági rokonok közti adásvételről van szó, vagy a vásárláshoz a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) igényelték és megkapták a vásárlók.



Az illeték egyébként akár többszáz ezer forinttal csökkenthető is. Például ha valaki egy korábbi ingatlantól vált meg a vétel előtt három éven belül, csupán az eladott és a vásárolt ingatlan értékkülönbözetének 4 százalékára kell illetéket fizetnie. A 35 év alattiaknál első lakás vásárlásánál igényelhető az 50 százalékos illetékkedvezmény, ha az ingatlan vételára nem haladja meg a 15 millió forintot.

Az ingatlan megszerzésénél is adóköteles bevételhez juthat, aki drágábban adja el ingatlanát, mint amennyiért azt a megelőző öt éven belül vette. Az ingatlan értékesítéséből származó bevétel és a korábbi vételár különbözetét 15 százalék jövedelemadó terheli, amelyet az egy éven belüli értékesítéskor 100 százalékban köteles kifizetni az eladó. Az adóalap azonban a második évtől folyamatosan csökken, az ötödik év után pedig már nem kell jövedelemadót fizetni.



Az ingatlanközvetítői jutalékra is felhívták a figyelmet, amelyet rendszerint a lakás eladója fizet, összege közvetítőtől, illetve az ingatlan típusától, elhelyezkedésétől függően 2,5-5 százalék plusz áfa körül lehet. Mindezek mellett az adásvételnél számolni kell még egyebek mellett a lakáshiteleknél a közjegyzői – maximum 19 500 forint – és folyósítási díjjal. Ugyanakkor, ha a közjegyző hivatali helyiségén kívül vagy 18 óra és reggel 8 óra között, illetve munkaszüneti vagy pihenőnapon készíti el a közjegyzői okiratokat, akkor a megszabott díj emelkedhet.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek