393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Pedagógus béremelésre, hoki vb-re és kézilabda EB-re nincs, libanoni templomok felújítására van pénz

10perc.hu
2023. 01. 12.

Az Európai Kézilabda Szövetséget meglepetésként érte a magyar visszalépési szándék a 2024-es női kontinensviadaltól, míg a kormány az eddigi 1,8 millió dolláros finanszírozás után további kétmillió dollárral segíti harminc keresztény templom felújítását Libanonban.

Valami nagyon nagy gond van Magyarországon, legalábbis nehezen érthető, hogy mire jut az infláció és az energiaárak elszabadulását követően a kormány szerint pénz. A pedagógusok béremelésére – amit állítólag a kormány tagjai is jogosnak tartanak – csak akkor jut, ha végre-valahára a kabinet hozzáfér az uniós pénzekhez.

Már a nagy nemzetközi sportrendezvényekre sem jut elég pénz. Tavaly például visszaléptünk a szlovénekkel közösen rendezendő és biztosan teltházas meccseket hozó A-csoportos férfi jégkorong-vb megrendezésétől, holott a magyar válogatott is a legjobbak között játszik.

Most jött a következő meglepő bejelentés. Előbb a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, Kocsis Máté a nemzetisport.hu oldalnak adott csütörtöki interjújában jelezte, abban a formában, ahogyan elnyerte, Magyarország nem tudja vállalni a 2024-es decemberi, magyar-osztrák-svájci női Európa-bajnokság rendezését, s most a legjobb megoldásról tárgyalnak a társszervezőkkel.


Tavaly például visszaléptünk a szlovénekkel közösen rendezendő és biztosan teltházas meccseket hozó A-csoportos férfi jégkorong-vb megrendezésétől     Fotó: MJSZ/Vörös Péter


Szerinte ugyanis nem helyes, hogy Magyarország milliárdokat költ el a 2024-es Európa-bajnokságra. Mondjuk arról nem beszélt, hogy a 2022-es férfi EB-vel kapcsolatban – ráadásul minden idők leggyengébb magyar szereplését hozta a torna – miért nem támadtak hasonló gondolatai, hogy inkább a fiatalok tömegsportját kéne az elköltött pénzből támogatni…

Majd Kocsis Máté bejelentését kormányszinten is megerősítették. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón elmondta, a jelentős költségek miatt Magyarország visszalép a 2024-es női kézilabda Európa-bajnokság rendezésétől.

Az Európai Kézilabda Szövetséget (EHF) meglepetésként érte a bejelentés, az európai szövetség a torna megrendezésével kapcsolatban addig nem lép, amíg a magyar szövetség hivatalosan nem tájékoztatja szándékáról. A végrehajtó bizottság január 28-i ülésén foglalkozni fog a 2024-es női torna lebonyolításával, és ezt követően tájékoztatást ad a fejleményekről.


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be Bejrútban, hogy Magyarország további kétmillió dollárral segíti harminc keresztény templom felújítását Libanonban     Fotó: MTI/Bruzák Noémi


Majdnem ugyanebben az időben kiderült, azért van arra pénz, amire a kormány szeretné. Ugyanis Magyarország az eddigi 1,8 millió dolláros finanszírozás után további kétmillió dollárral segíti harminc keresztény templom felújítását Libanonban, ezzel is hozzájárulva a migrációs nyomás csökkentéséhez.

Mindezt maga Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be Bejrútban. Amellett, hogy a templomok felújítása az egyetemes kultúra számára fontos, mondjuk, elég nehezen érthető, hogyha 3,8 millió dollárt – mai árfolyamon 1,409 milliárd forintot – adunk keresztény templomok felújítására egy arab államnak, azzal vajon miért csökken a migrációs nyomás Európára.

Főkép forrása:
MTI/Czeglédi Zsolt

További cikkek