392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Pánikolnak a gazdálkodók - Sok fejtörést okoz az e-permetezési napló

10perc.hu
2023. 05. 22.
Pánikolnak a gazdálkodók - Sok fejtörést okoz az e-permetezési napló

Az év eleje óta a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről.

Az új támogatási ciklusban új kötelezettségek jelennek meg a gazdálkodók számára, ami nem csak a fejlesztési irányokat és célokat érinti, hanem a hatósági adatszolgáltatást is. A növényvédelmi kezeléseket korábban is kötelező volt papíron vezetni, de egy szabálymódosítással ezt digitális környezetbe helyezték át.

2023. január 1-jétől a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felületén kell vezetnie a gazdálkodóknak az elektronikus permetezési naplót. Török Zoltán, az Agrárközösség ügyvezetője arról beszélt, a változtatásokkal kapcsolatban a legnagyobb fejtörést az okozza a gazdáknak, hogy év eleje óta a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről.

„A nyugat-európaihoz hasonló szabályozással az élelmiszerek nyomon követése sokkal valósabb képet mutat majd arról, hogy az adott termény mivel és mikor lett kezelve. Csakhogy ez óriási plusz terhet ró a gazdákra” – mutatott rá az agrárszakember.


A növényvédelmi kezeléseket korábban is kötelező volt papíron vezetni     Fotó: Freepik


Mint mondta, a visszajelzések alapján a gazdáknak napi 1-3 órája is elmegy azzal, hogy az adatokat rögzítsék. Emiatt eluralkodott egyfajta pánikhangulat a szektorban, miközben a gazdálkodókkal folyamatos kapcsolatban álló növényorvosok tehetetlenek, hiszen sokan próbálják rájuk hárítani a feladat elvégzését, pedig hivatalosan ezért nem ők a felelősek.

Okner Péter, az AgroVIR Kft. cégvezetője közölte, a problémára egy hiánypótló alkalmazás a megoldás, amivel az adatszolgáltatási kötelezettségek gyakorlatilag pár gombnyomással teljesíthetők, csak egy okostelefon kell hozzá. Az alkalmazás használata rendkívül egyszerű, de a fejlesztők oktatóvideókon viszik végig a gazdálkodókat, melyekből minden lényeges pontot néhány perc alatt megtanulhatnak az applikációról.

„A gazdálkodó a művelet közben vagy végén egy lenyíló gördülő listából választhatja ki a kijuttatott növényvédőszer típusát és dózisát. A rendszerben elhelyeztünk egy minőségbiztosítási ellenőrzési pontot, ami megelőzi a Nébih felületére történő beküldést. Ez azt jelenti, hogy növényorvos validálja munkaidőben az adatokat” – magyarázta a szakember.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek