393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Oscar-díj: szüleinek nem sikerült, ám Jamie Lee Curtis első jelölésére megkapta az elismerést

10perc.hu
2023. 03. 13.
Oscar-díj: szüleinek nem sikerült, ám Jamie Lee Curtis első jelölésére megkapta az elismerést

A 95. Oscar-díjátadó gála nagy nyertese a Minden, mindenhol, mindenkor című, párhuzamos dimenziókban játszódó sci-fi volt, amely 11 jelölésből hetet valóra is váltott.

Ahogy arra számítani lehetett az idei Oscar-díjon, a 11 elismerésre jelölt Minden, mindenhol, mindenkor című sci-fi, illetve a kilenc Oscarra jelölt Nyugaton a helyzet változatlan című, Erich Maria Remarque regénye nyomán forgatott háborúellenes német dráma aratta a legnagyobb sikert. Előbbi hét – köztük a legjobb filmért járó –, utóbbi négy – köztük a legjobb nemzetközi film – Oscar-díjat söpört be.

A vasárnap este a Los Angeles-i Dolby Színházban megrendezett díjátadó ceremónián Daniel Kwan és Daniel Scheinert filmje, a Minden, mindenhol, mindenkor című, párhuzamos dimenziókban játszódó sci-fi vitte el a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb rendezés, a legjobb vágásért járó díjat. Ugyanakkor a négy színészi kategória Oscarjai közül is begyűjtött hármat: Michelle Yeoh a legjobb színésznő, Ke Huy Quan a legjobb férfi mellékszereplő, Jamie Lee Curtis pedig a legjobb női mellékszereplő lett.

A 60 éves malajziai Yeoh az első ázsiai, aki a legjobb színésznő kategóriában díjazott lett. A Vietnamból származó, gyermekszínészként indult, aztán a filmiparból húsz évre eltűnt, 51 éves Quan az Egyesült Államokba érkezve egy évig élt menekülttáborban, és végül eljutott Hollywood legnagyobb színpadára.


Három Oscar-díjas egy képen: a legjobb film, a Minden, mindenhol, mindenkor, a legjobb női mellékszereplő, Jamie Lee Curtis és a legjobb női szereplő, Michelle Yeoh     Fotó: port.hu


A legjobb női mellékszereplő kategória díjazottjának, a 64 éves Jamie Lee Curtisnek is ez volt az első Oscar-jelölése, ráadásul azonnal nyert is, holott már 45 éve játszik a filmiparban. Vele kapcsolatban mégsem ez a legfontosabb, hanem az, hogy valóra váltotta szülei álmát. Ugyanis Janet Leigh-t és Tony Curtist is jelölték a díjra, de lányuk, Jamie Lee lett az első, aki meg is kapta a szobrot a családban.

A kilenc Oscarra jelölt Nyugaton a helyzet változatlan című, Erich Maria Remarque regénye nyomán forgatott háborúellenes német dráma négy szobrot kapott a gálán. Az Edward Berger rendezésében forgatott Netflix-alkotás elnyerte a legjobb nemzetközi film Oscarját, operatőre, James Friend és zeneszerzője, Volker Bertelmann is díjazott lett, valamint a produkciós tervezésért járó elismerést is a film alkotói vehették át.


Főkép forrása:
Los Angeles Times/Dania Maxwell
Címkék:
#Oscar-díj

További cikkek