394.25 Ft

369.98 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Oroszország: tömegtüntetések, letartóztatások

10perc.hu
2021. 01. 23.

Oroszországban megkezdődtek az előzetes letartóztatásba helyezett ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij érdekében meghirdetett, nem engedélyezett országos tüntetések, és megindult a résztvevők elleni hatósági fellépés is.

Ahogy arra számítani lehetett, sem Navalnij hívei, sem pedig az orosz hatóságok nem fognak engedni a saját elképzeléseikből, így az előre megjósolt utcai összecsapások jellemzik most több orosz nagyváros életét. A múlt vasárnap hazatért és azonnal letartóztatott ellenzéki politikus hívei a közösségi médiában több mint 90 oroszországi városban szólítottak fel tüntetésekre, melyeket a hatóságok betiltottak, mondván, a jelenlegi egészségügyi helyzetben nem tarthatnak tömegrendezvényeket. A hatóságok megelőző intézkedéseket is tettek a tüntetések megakadályozására, Navalnij több támogatóját és társát ideiglenes őrizetbe vették, köztük Kira Jarmist, Navalnij szóvivőjét is.


Egyre több orosz városban kezdődnek meg a tüntetések      Fotó: rosbalt.ru


Ennek ellenére előbb a távol-keleti városokban, Habarovszkban, Irkutszkban és Vlagyivosztokban a rendkívül hideg időjárás ellenére – van olyan város, ahol mínusz 50 fokot mérnek – tüntetők vonultak az utcára, különböző Putyin-ellenes jelszavakat skandálva. A rendőrség alakulatai is megjelentek az utcákon, és egyre több helyen keményen felléptek a tüntetőkkel szemben. A rosbalt.ru információi szerint a biztonsági erők megkezdték a letartóztatásokat, az első hírek 250-300 fő elviteléről szólnak.


A pétervári Izsák teret a rohamrendőrök kerítéssel és élőlánccal zárták le     Fotó: rosbalt.ru


Szintén a portál írt arról, hogy Szentpétervár lakóinak megtiltották a belépést a Szent Izsák térre, ahol Navalnijt támogató tiltakozó gyűlésekre kerülhet sor. A teret rohamrendőrök kerítésekkel határolták el, négy méterre egymástól pedig őröket állítottak. Egyre több embert állítanak elő, és a jeleneteket látva az arra haladó autósok dudaszóval jelzik szimpátiájukat az egyelőre még kislétszámú tüntetőkkel. A fővárosban lezárták a moszkvai metró bizonyos állomásait, hogy ezzel is elejét vegyék a tüntetők Vörös térre való átvonulásának.

Főkép forrása:
rosbalt.ru

További cikkek