393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Nőtt a havi törlesztő, megéri kiváltani a hitelt?

10perc.hu
2021. 02. 09.

A 2020-ban, a hitelfizetési moratórium bevezetését követően felvett személyi kölcsön THM plafonja csak az előző évre volt érvényes, így mindenkinek a törlesztője megnövekedett. De érdemes-e kiváltani ezt a kölcsönt?

Sokan döbbenten vették észre, hogy a tavaly felvett fogyasztói hitelének a havi törlesztőrészlete az idei évben jelentősen megemelkedhetett. Hogy miért? Nos, 2020. március 18-a után alacsony, 6 százalék alatti THM mellett lehetett hitelt felvenni, és ráadásul júliustól ez az érték még csökkent is 5,75%-ra. Emiatt a kondíciók szempontjából látszólag minden kedvezett annak, hogy személyi kölcsönt vegyen fel valaki. Igen ám, de a THM maximum, csak a 2020-as évre volt érvényes, így az idei évtől a tavaly felvett hitelek megdrágultak. A Bankmonitor szakértői segítségével megnéztük, vajon érdemes lenne kiváltani a tavalyi személyi kölcsönöket.

Az első és legfontosabb, hogy nem biztos, hogy hitelkiváltással jobban jár valaki, hiszen az új személyi hitelek is megdrágultak, és az új, megemelkedett THM-mel bíró hitelkonstrukciók sem kínálnak megoldást. Ugyanis a tavalyi évre érvényes 5,75%-os maximális THM helyett az idei évben 7,75-20,46%-os éves hitelköltségek mellett lehet hitel igényelni. Azaz a kiváltási célra kínált legolcsóbb személyi kölcsön törlesztőrészlete közel azonos a tavaly felvett kölcsön idei évtől érvényes fizetési kötelezettségével.


A legtöbb esetben nem érné meg a kiváltás, egyedül a nagyobb összegű, hosszabb futamidejű személyi kölcsönnél lenne értelmezhető pénzügyi előnye       Fotó: freepik.com


Ráadásul nemcsak a törlesztőrészletet érdemes vizsgálni, hiszen az előtörlesztésnek is lehet költsége – ez jellemzően a hitelösszeg 1 százaléka –, illetve az új kölcsön felvételéhez is kapcsolódnak különböző díjak, például a személyi kölcsön igénylésekor felszámíthatnak folyósítási díjat, ami jelenleg legfeljebb a kölcsönösszeg 1%-a lehet.

A legtöbb esetben nem érné meg a kiváltás, egyedül a nagyobb összegű, hosszabb futamidejű személyi kölcsönnél lenne értelmezhető pénzügyi előnye – átlagban 212 ezer forint megtakarítás 7 év alatt – a meglévő hitel lecserélésének. Akkor is érdemes lehet a hitel kiváltásán elgondolkodni, ha egy kisebb összegre – pár százezer forintra – lenne szüksége a meglévő kölcsöne mellé. A kiváltás során ugyanis kérhet plusz összeget is, ezzel egy teljesen új kölcsöne lenne, melynek kamata a nagyobb összeg miatt a mostaninál kedvezőbb lehet.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek